Cooklet staje w szranki z Google

Informacja prasowa Informacja prasowa

Wrocławska firma uruchomiła wyszukiwarkę do przepisów kulinarnych bazującą na własnej technologii FoodGraph. Cooklet Search startuje od polskiej wersji dostępnej pod adresem Cooklet.pl, a w 2015 roku produkt zadebiutuje na kolejnych rynkach.

Wyszukiwarka Cooklet Search umożliwia błyskawiczne przeszukanie internetu pod kątem dostępnych publicznie przepisów. Można wyszukiwać zarówno po nazwie dania jak i po składnikach. Jednocześnie w łatwy i szybki sposób można ocenić czy dany przepis wygląda interesująco oraz czy zawiera posiadane przez nas składniki. Cooklet Search jest efektem wieloletnich doświadczeń spółki Cooklet w obszarze FoodTech, a udostępniona obecnie wersja Beta jest cały czas udoskonalana.

„Bardzo długo analizowaliśmy, w jaki sposób są obecnie wyszukiwane przepisy. Google, będący obecnie wyszukiwarką nr 1, dobrze radzi sobie z szukaniem po nazwie przepisu, jednakże nigdy nie mamy pewności czy dany wynik to na pewno przepis. Nie możemy też przeszukać internetu z uwzględnieniem posiadanych przez nas składników. Cooklet Search, dzięki FoodGraph, z dużym prawdopodobieństwem określa czy dana strona zawiera przepis oraz jakie składniki w nim występują.” – mówi Grzegorz Trubiłowicz, Założyciel i Prezes Cooklet Sp. z o.o. Dodaje – „Nasze algorytmy są cały czas optymalizowane, ale wstępne testy są bardzo obiecujące i wierzymy, że mamy szansę stać się alternatywą dla Google jeśli chodzi o wyszukiwanie przepisów.”

Oprócz wyszukiwania po składnikach np. „makaron ser pomidory” (http://cooklet.pl/search/makaron-ser-pomidory) można też szukać po typie posiłku np. „obiad z kurczakiem” lub „sałatka z tuńczykiem”. Docelowo Cooklet Search będzie umożliwiał wyszukiwanie z uwzględnieniem diety (np. wegańska czy bezglutenowa) oraz m.in. przeszukiwanie treści książek kucharskich.

Cooklet Search to nie jedyna premiera zespołu Cooklet w tym miesiącu. Do końca roku uruchomi także Cooklet Network (Cooklet.net) – sieć łącząca blogi kulinarne z markami. Firma obecnie współpracuje z blisko 200 blogerami, a Cook’d – widget na blogi, który miał swoją premierę w marcu tego roku, został już zainstalowany pod prawie 50 000 przepisów.

Wisienką na torcie, jest kolejna aktualizacja aplikacji dietetycznej Happie (Happie.pl), do której zostanie wprowadzona dieta bezglutenowa. Dzięki temu, jeszcze przed świętami ludzie zmagający się z celiakią będą mogli skorzystać z indywidualnie dopasowanego planu posiłków bez glutenu. Nowe wersje diet są obecnie tworzone i już na początku 2015r. dodana zostanie wersja dla wegan oraz sportowców.