IQ Partners inwestuje w nowe projekty z obszarów Big Data i e-commerce

MamStartup logo Mam Startup

Portfel największego w Polsce funduszu inwestującego w obszarze seed i start-up powiększył się o trzy spółki. Nowych inwestycji dokonano za pośrednictwem olsztyńskiego inkubatora InQbe Sp. z o.o. Równolegle Zarząd zapowiada intensyfikację poszukiwań dróg wyjścia z dokonanych dotychczas inwestycji. Do portfela IQ Partners trafiły trzy nowe spółki.

Pierwsza z nich – Big Data Solutions Sp. z o.o. – działać będzie w obszarze aplikacji Big Data. Zajmie się opracowywaniem algorytmów wykorzystywanych do zarządzania i obsługi systemów bazodanowych. Za pośrednictwem InQbe Sp. z o.o. fundusz objął w nowej spółce 49% udziałów. Kolejny nowy projekt w portfelu to Posyłka Sp. z o.o. Skieruje swoje usługi do turystów ze Wschodu, oferując możliwość dokonania zakupu towarów w polskich sklepach internetowych i ich odbiór w dogodnych lokalizacjach w pobliżu granicy. Olsztyński inkubator InQbe objął 25% udziałów w kapitale zakładowym spółki.

Ostatnią z nowych inwestycji jest Giftbox Sp. z o.o., który zaoferuje rozwiązania z kategorii digital prepaid oraz consumer e-gifting. W swojej działalności skupi się głównie na dostarczaniu dedykowanej platformy do obsługi, zarządzania oraz redempcji wirtualnych kart podarunkowych. InQbe Sp. z o.o. objęła w spółce 20% udziałów.

Zgodnie z obraną strategią inwestycyjną, planujemy teraz skupić się na poszukiwaniu dróg wyjścia z dotychczasowych inwestycji. Jesteśmy w trakcie porządkowania portfela, by zapewnić potencjalnym partnerom inwestycyjnym jak najbardziej transparentne metody wycen projektów. Dla części ze spółek planujemy również poszukać drugiej rundy finansowania i w tym zakresie jesteśmy otwarci na koinwestycje z innymi funduszami z naszej kategorii – mówi Maciej Hazubski, prezes zarządu IQ Partners S.A.

Portfel inwestycyjny IQ Partners liczy już 88 spółek. Do tej pory fundusz zainwestował w ponad 100 projektów, przeznaczając na to kwotę ponad 50 mln zł.

źródło: informacja prasowa