Nowości w hydroponice: projekty Smart Vegetables Innovation w ramach współpracy z NCBR

Dodane:

Informacja prasowa Informacja prasowa

Nowości w hydroponice: projekty Smart Vegetables Innovation w ramach współpracy z NCBR

Udostępnij:

Smart Vegetables Innovations realizuje projekty, które wspomagają rozwój technologii upraw sałaty oraz edukację w zakresie zrównoważonego rolnictwa. Są one realizowane we współpracy z Narodowym Centrum Badań i Rozwoju i mają poprawić jakość żywności oraz efektywności energetycznej w rolnictwie.

SVI to firma działająca w obszarze rozwoju technologii hydroponicznej. Skupia się na tworzeniu produktów i rozwiązań odpowiadających na problemy, z którymi mierzą się m.in. współczesne rolnictwo i sektor spożywczy.

– Inwestowanie w edukację i innowacje to nasza odpowiedź na globalne wyzwania związane z produkcją żywności. Współpraca z ośrodkami naukowymi oraz udział w programach takich jak Szybka Ścieżka czy NutriTech, pozwalają nam na tworzenie technologii, które nie tylko poprawiają jakość produktów, ale także minimalizują wpływ procesu produkcji na środowisko – mówi Adam Wilczyński, dyrektor operacyjny i członek zarządu w Smart Vegetables Innovations.

Przykładem takiego podejścia jest zakończony niedawno projekt „Nowa technologia przemysłowej produkcji wysokiej jakości sałaty o zredukowanej do poziomu dolnej granicy oznaczalności zawartości azotynów i azotanów z wykorzystaniem innowacyjnych technik LED i NFT”. Jego partnerami byli Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu oraz Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach, należący do Państwowego Instytutu Badawczego.

Zrównoważone uprawy

Wykorzystując opatentowaną technologię NFT, integrującą uprawę hydroponiczną z doświetleniem LED (nr P-438314), opracowano metodę precyzyjnej kontroli warunków wzrostu, za pomocą której obniżono zawartość azotynów i azotanów w roślinach do dolnej granicy oznaczalności.

Tak powstała nowa technologia, której celem jest minimalizacja wpływu procesu produkcji na środowisko. Ma pozwalać na oszczędność wody na poziomie 75% w porównaniu do tradycyjnych metod upraw, co jest kluczowe w obliczu rosnących wyzwań związanych z dostępnością zasobów wodnych.

Więcej antyoksydantów w sałatach

W ramach drugiego, realizowanego we współpracy z NCBR, projektu o nazwie „Opracowanie innowacyjnej technologii podwyższania zawartości związków bioaktywnych (antyoksydantów) w sałatach, bazującej na mikroorganizmach i nawożeniu organicznym”, którego partnerami są profesorowie z poznańskiej uczelni, powstaje sałata o wyższym stężeniu antyoksydantów. Rezultatem, który trafi na stoły konsumentów, ma być sałata hydroponiczna o wysokiej zawartości polifenoli, karotenoidów i witaminy C, uzyskiwana poprzez ograniczenie użycia nawozów mineralnych, przy zastosowaniu prawie wyłącznie nawozów organicznych i mikroorganizmów, powstająca na prototypowej linii produkcyjnej.

Projekty prowadzone przez SVI i partnerów są współfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz Funduszu Spójności, co umożliwia dalszy rozwój technologii oraz poprawę efektywności energetycznej w rolnictwie.

– Realizowane przez nas projekty badawcze koncentrują się na przyszłości rolnictwa, które musi być zrównoważone, efektywne i bezpieczne dla konsumentów. Poza tymi, które zrealizowaliśmy lub właśnie realizujemy, mamy już zaplanowane kolejne, m.in. w ramach programu NutriTech. Naszą ambicją jest utrzymanie pozycji lidera innowacji w dziedzinie hydroponiki w Polsce. Mamy świadomość, że bez inwestycji w projekty badawcze i edukację nie będzie to możliwe, dlatego są one wysoko na naszej agendzie – podsumowuje Adam Wilczyński, dyrektor operacyjny i członek zarządu w Smart Vegetables Innovations.

Czytaj także: