Projekt ImpactFood Leaders odpowiada na pilną potrzebę edukacji w zakresie zdrowego odżywiania, aktywności fizycznej oraz niemarnowania żywności. Jak podaje Światowa Organizacja Zdrowia (WHO), „niezdrowa dieta i brak aktywności fizycznej są jednymi z największych globalnych zagrożeń dla zdrowia”. Edukacja i promocja zdrowych nawyków są kluczowe, aby przeciwdziałać tym wyzwaniom.
Uczestnicy programu opracowują projekty edukacyjne, które promują zdrowe nawyki, aktywność fizyczną i zrównoważone praktyki żywieniowe.
Program jest adresowany do młodych ludzi w wieku 15–29 lat, którzy chcą wprowadzić pozytywne zmiany w swoim otoczeniu, mają już pomysł na projekt lub planują działania związane z edukacją żywieniową. W ramach programu na uczelniach w całej Polsce odbędą się otwarte warsztaty rozwijające umiejętności liderskie, inspirujące do działań impaktowych oraz wspierające inicjatywy promujące zdrowe nawyki żywieniowe.
Wybrani uczestnicy wezmą udział w Hackathonie (18-19 stycznia w Warszawie), podczas którego dopracują swoje pomysły, a następnie, przy wsparciu mentorów i ekspertów, przekształcą je w konkretne działania projektowe skierowane do młodego pokolenia. Cały proces potrwa 4 miesiące, a jego efektem będą dopracowane, gotowe do wdrożenia projekty oraz wzrost kompetencji liderskich uczestników. Najlepsze projekty otrzymają granty o łącznej wartości 75 000 zł na realizację zaplanowanych działań. Udział w projekcie jest bezpłatny.
– Dzięki programowi ImpactFood Leaders, Fundacja Carrefour zobowiązuje się do wspierania młodych liderów zmian w ułatwianiu dostępu do zdrowej i zrównoważonej żywności. Poprzez ten program i realizowane inicjatywy, będziemy wzmacniać edukację żywieniową i zachęcać do zmiany sposobu odżywiania, przynosząc korzyści społecznościom najbardziej potrzebującym – podkreśla Marie-Astrid Raoult, dyrektorka Fundacji Carrefour.
Organizatorem programu jest Youth Business Poland, które od 15 lat wspiera młodych przedsiębiorców i innowatorów, stawiając na rozwiązania wpływające na społeczeństwo i środowisko.
– Widzimy ogromną potrzebę współpracy z młodymi osobami, które chcą angażować się w tworzenie innowacyjnych projektów społecznych związanych z żywieniem. Chcemy również pomóc im zdobyć pierwsze doświadczenia zawodowe. Z radością podejmujemy świadome działania z Carrefour Foundation już trzeci rok z rzędu, promując zrównoważony rozwój – mówi Adrian Migoń, prezes Youth Business Poland.
Program Impactfood Leaders wpisuje się również w długofalową strategię transformacji żywieniowej realizowaną przez Grupę Carrefour, a także jest zgodny z założeniami najnowszej odsłony programu Act For Food. Jej celem jest zwiększenie dostępu Polaków do żywności wysokiej jakości, która ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie.
Rekrutacja do programu trwa do 12 stycznia 2025. Zgłoszenia projektów edukacyjnych można składać poprzez formularz na stronie: https://impact.ybp.org.pl.