Modern Baker chce naprawić żywność wysoko przetworzoną. Otrzymali 2,8 mln EUR finansowania

Dodane:

MamStartup logo Mam Startup

Modern Baker chce naprawić żywność wysoko przetworzoną. Otrzymali 2,8 mln EUR finansowania

Udostępnij:

Modern Baker otrzymało finansowanie w wysokości 2,8 mln EUR od Adjuvo. Razem chcą udowodnić, że wysokoprzetworzona żywność może aktywnie wspierać zdrowie – trzeba tylko nad nią trochę popracować.

Nie walka, a naprawa

– Chodzi o naprawianie żywności wysoko przetworzonej, a nie walkę z nimi. Prawdziwym wrogiem nie jest przetwarzanie czy dodatki – to ubóstwo składników odżywczych. Udowadniamy, że UPF mogą być aktywnie zdrowe, jeśli zostaną zrobione dobrze – komentuje Melissa Sharp, co-founderka.

Głównym problemem żywności wysoko przetworzonej, na jaki wskazują założyciele Modern Baker, jest ubóstwo składników odżywczych.

– Wsparcie Adjuvo przynosi nie tylko kapitał, ale także strategiczną sieć o głębokim wpływie w sektorach handlu detalicznego, żywności i technologii konsumenckich – powiedział Leo Campbell, współzałożyciel – Pomysł zdrowego UPF może brzmieć zuchwale – ale jest to jedyne wiarygodne rozwiązanie dla bilionowego kosztu złej diety. I mamy żywy dowód w SUPERLOAF i jego dane sprawdzone laboratoryjnie. To jest transformujące – dla zdrowia publicznego i dla UK PLC jako nowego globalnego centrum innowacji zdrowotnych.

SUPERLOAF, czyli superchleb

SUPERLOAF to produkt koncepcyjny firmy, wyprodukowany przez Hovis, który trafił na półki brytyjskich sieci handlowych, takich jak M&S, Sainsbury’s i Ocado.

Ma on oferować „radykalne korzyści dla poziomu glukozy we krwi i zdrowia jelit”.

Czytaj także: