Nie walka, a naprawa
– Chodzi o naprawianie żywności wysoko przetworzonej, a nie walkę z nimi. Prawdziwym wrogiem nie jest przetwarzanie czy dodatki – to ubóstwo składników odżywczych. Udowadniamy, że UPF mogą być aktywnie zdrowe, jeśli zostaną zrobione dobrze – komentuje Melissa Sharp, co-founderka.
Głównym problemem żywności wysoko przetworzonej, na jaki wskazują założyciele Modern Baker, jest ubóstwo składników odżywczych.
– Wsparcie Adjuvo przynosi nie tylko kapitał, ale także strategiczną sieć o głębokim wpływie w sektorach handlu detalicznego, żywności i technologii konsumenckich – powiedział Leo Campbell, współzałożyciel – Pomysł zdrowego UPF może brzmieć zuchwale – ale jest to jedyne wiarygodne rozwiązanie dla bilionowego kosztu złej diety. I mamy żywy dowód w SUPERLOAF i jego dane sprawdzone laboratoryjnie. To jest transformujące – dla zdrowia publicznego i dla UK PLC jako nowego globalnego centrum innowacji zdrowotnych.
SUPERLOAF, czyli superchleb
SUPERLOAF to produkt koncepcyjny firmy, wyprodukowany przez Hovis, który trafił na półki brytyjskich sieci handlowych, takich jak M&S, Sainsbury’s i Ocado.
Ma on oferować „radykalne korzyści dla poziomu glukozy we krwi i zdrowia jelit”.