zdjęcie: depositphotos.com
Â
Marnotrawstwo żywności to kluczowy problem dzisiejszych czasów – aż ⅓ całej żywności produkowanej na świecie idzie na marne. Założony w 2014 roku francuski startup Phenix znalazł sposób, jak walczyć z tym problemem.
Firma wykorzystuje technologiczne rozwiązania w celu wykorzystywania nieskonsumowanej żywności. Dzięki swojej platformie startup łączy dystrybutorów (firmy, które generują niesprzedane produkty żywnościowe) z różnymi organizacjami, które otrzymują te przepływy (banki żywności, stowarzyszenia charytatywne lub przemysł paszowy dla zwierząt).
Co więcej, Phenix otrzymał niedawno 15 mln euro dofinansowania od firm ETF, Bpifrance, Sofiouest i Arkéa. Startup zamierza wykorzystać nowe środki, aby przyspieszyć swoją ekspansję międzynarodową, zainwestować w rozwój nowych usług cyfrowych i rozszerzyć swoją działalność na zarządzanie innymi strumieniami odpadów.
– To dofinansowanie daje nam możliwość rozszerzenia naszej działalności o inne kraje na świecie, jednocześnie poszerzając naszą ofertę poza żywność – mówi Jean Moreau, współzałożyciel startupu Phenix.
źródło: eu-startups.com