Trzej przyjaciele wpadli na pomysł wykorzystania nieskonsumowanego jedzenia w restauracjach, które codziennie wyrzuca się w drastycznych ilościach. Stworzyli więc aplikację w duchu zero waste, która ogranicza marnowanie żywności.
Mateusz Kowalczyk, Kuba Fryszczyn i Mikołaj Mikucki to trzej przyjaciele, którzy stoją za aplikacją Foodsi. Dzięki niej restauracje mogą przyczyniać się ograniczenia marnowania żywności, bowiem platforma umożliwia im sprzedaż żywności i gotowych dań, które nie zostały zjedzone danego dnia.
Każda chętna restauracja, która posiada nadwyżkę jedzenia, może wystawić swoje produkty za pośrednictwem aplikacji – niektóre potrawy są przecenione nawet o 70%. Natomiast klient odbiera swoje zamówienie pod koniec każdego dnia.
Aplikacja Foodsi działa póki co tylko w Warszawie, ale w planach jest poszerzenie jej o inne miasta. Dostępna jest na telefony z systemami iOS i Android.