Zmiany klimatu i ich wpływ na środowisko stanowią wyzwanie dla nas wszystkich – od producentów i rolników, przez dystrybutorów, gastronomię aż po konsumentów. Potrzebujemy innowacyjnych rozwiązań, które będą satysfakcjonowały i zaspokajały nasze potrzeby żywieniowe, a jednocześnie będą neutralne dla środowiska. Wielu przedsiębiorców i naukowców już próbuje sprostać tym wyzwaniom, rozwijając nowatorskie pomysły, pozwalające wytwarzać i dystrybuować żywność lepiej, taniej i bezpieczniej. Pomysł to jednak nie wszystko i aby przerodził się on w zrównoważony i rentowny biznes potrzeba kontaktów i fachowej wiedzy oraz finansowania. EIT Food oferuje kompleksowe wsparcie dla innowatorów i startupów na różnych etapach rozwoju w postaci programów zawierających serię szkoleń, mentoring, porady ekspertów, testowanie rozwiązań z liderami sektora oraz wsparcie finansowe pozwalające na rozwój biznesu i wejście na nowe rynki. W marcu ruszyły rekrutacje do kilku z nich!
Można już aplikować do Test Farms, TeamUp oraz JUMPSTARTER.
Test Farms – Dla innowacyjnych startupów agritech z prototypem / MVP
APLIKUJ TUTAJ – aplikacja do 30 kwietnia
Celem programu jest przetestowanie w gospodarstwie/na polu rolnika innowacyjnych rozwiązań dla rolnictwa zaproponowanych przez startupy oraz sprawdzenie zapotrzebowania ze strony docelowych użytkowników i zaproponowanie ewentualnych usprawnień. EIT Food wspiera proces poprzez znalezienie odpowiedniego gospodarstwa i zainteresowanego rolnika, zaangażowanie doświadczonych doradców i ekspertów rolniczych w trakcie testów oraz przekazując grant w wysokości 3 tys.euro na potrzeby testu.
TeamUp – Łączy naukowców z przedsiębiorcami.
Dla naukowców zajmujących się technologią rolno-spożywczą, którzy chcą znaleźć partnerów biznesowych
Dla przedsiębiorców poszukujących innowacyjnych pomysłów technologicznych w branży rolno-spożywczej
APLIKUJ TUTAJ – aplikacja do 18 kwietnia
TeamUp! Podstawą każdego udanego przedsiębiorstwa jest dobrze dobrany zespół profesjonalistów, którzy uzupełniają się doświadczeniem i umiejętnościami. EIT Food łączy zdolnych naukowców z innowacyjnymi pomysłami, które mogą znaleźć zastosowanie w sektorze rolno-spożywczym z doświadczonymi przedsiębiorcami, którzy znają realia rynku i wiedzą, jak skomercjalizować obiecującą technologię. Naukowcy i przedsiębiorcy dobierają się w zespoły, otrzymują serię szkoleń, dostęp do mentorów i ekspertów z przemysłu oraz 3-miesięczne stypendium, aby przetestować pracę razem, zbieżność wzajemnych oczekiwań i komplementarność kompetencji. Najlepsze zespoły, które zdecydują się kontynuować współpracę mają szansę na dofinansowanie przedsięwzięcia w wys. od 60 do 300 tys. euro.
EIT JUMPSTARTER – Wspiera innowatorów chcących przekuć pomysł we własną firmę
Dla innowatorów, studentów, doktorantów i całych zespołów badawczych chcących wdrożyć swój innowacyjny pomysł związany z żywnością, ochroną zdrowia, energią, surowcami, produkcją przemysłową, transportem i mobilnością oraz założyć lub rozwinąć własny startup.
APLIKUJTUTAJ – aplikacja do 16 kwietnia
Międzynarodowe warsztaty oferujące podstawy wiedzy biznesowej, jak rozwinąć swój pomysł i zmienić go w interesujący dla przyszłych klientów produkt lub usługę to baza tego programu. Kluczowa korzyść to praca z zespołami pracującymi nad innowacjami z innych dziedzin od ochrony zdrowia po energetykę i ochronę klimatu, umożliwiająca wzajemne merytoryczne wsparcie i wymianę wiedzy. Kontakt z zespołami z innych krajów daje wiedzę o zagranicznych programach wsparcia innowacji i możliwościach zdobycia klientów poza Polską. Po intensywnym szkoleniu połowa drużyn zostanie zakwalifikowana do wzięcia udziału w lokalnych treningach, by wypracować model biznesowy, otrzymując przy tym spersonalizowany mentoring i finansowe wsparcie do 2 tys. euro. Najlepsze zespoły jesienią będą rywalizować w wielkich międzynarodowych finałach o główne nagrody do 10 tys. euro.
Adriana Balazy, RIS Business Development Manager w EIT Food: W portfolio startupów wspieranych przez EIT Food, mamy już kilkaset innowacyjnych firm, które mają szansę lub już zmieniają rynek rolno-spożywczy na lepsze. Pracując na codzień z tymi przedsiębiorcami, zauważam, że największą wartość, jaką widzą w EIT Food to właśnie możliwość przetestowania I zweryfikowania swoich rozwiązań z najważniejszymi graczami w sektorze oraz skalowanie ich na rynek Europejski.
EITFood oprócz programów wsparcia takich jaki Test Farms, TeamUpi JUMPSTARTER oferuje programy dla startupów na różnym stadium rozwoju takie jak EmpoweringWomen in Agrifood, inkubator Seedbed, akcelerator FAN czy Rising Food Stars, a także dostęp do liderów branży – ponad 70 wiodących europejskich firm rolno-spożywczych, uniwersytetów i organizacji badawczych m.in. Nestle, Pepsico, Danone, Maspex, John Deere, Givaudan, Doehler, Cambridge University, Fraunhofer Insitute, PAN, Uniwersytet Warszawski, czy Federacja Banków Żywności.
Więcej informacji: www.eitfood.eu
EIT Food – kompleksowe wsparcie innowacyjnych pomysłów w sektorze agrifood
EIT Food to największa europejska inicjatywa w zakresie innowacji w żywności, mająca na celu budowanie zrównoważonego sektora rolno-spożywczego odpowiadającego na wyzwania przyszłości. EIT Food realizuje ten cel m.in. poprzez wsparcie innowacyjnych przedsiębiorców i startupów oferując szkolenia, mentoring, porad ekspertów, testowanie rozwiązań z liderami sektora czy wsparcie finansowe pozwalające na rozwój biznesu I wejście na nowe rynki.
Inicjatywa zbudowana jest jako konsorcjum kluczowych biznesowych uczestników rynku spożywczego, startupów, ośrodków badawczych i uniwersytetów z całej Europy. Jest jedną z ośmiu Wspólnot Wiedzy i Innowacji wspieranych przez Europejski Instytut Innowacji i Technologii (EIT), niezależnego organu UE stworzonego w 2008 roku w celu wspierania innowacji i przedsiębiorczości w Europie.