Dwa polskie startupy zakwalifikowały się do finału globalnego konkursu Grow-NY

Dodane:

Kasia Krogulec Kasia Krogulec

Dwa polskie startupy zakwalifikowały się do finału globalnego konkursu Grow-NY

Udostępnij:

Dynamic Air Cooling (DAC) z Elbląga i Humati.co z Mysłowic zostały wybrane do finałowej dwudziestki w międzynarodowym konkursie startupów foodtechowych i rolniczych Grow-NY $3 Million Global Food and Agriculture Business Competition. Powalczą o nagrodę główną w wysokości 1 miliona dolarów podczas finału 15-16 listopada.

Po raz czwarty Empire State Development (ESD) i Cornell University’s Center for Regional Economic Advancement (CREA) ogłosiły 20 finalistów Grow-NY, konkursu biznesowego koncentrującego się na wzmocnieniu powstającego klastra innowacji (Central New York, Finger Lakes i Southern Tier) w dziedzinie żywności, napojów i rolnictwa.

3 mln dolarów do rozdania

W sumie do konkursu zgłosiło się 385 startupów z 52 krajów. Po raz pierwszy w historii konkursu liczba zgłoszeń międzynarodowych (225) przekroczyła liczbę zgłoszeń z USA (160). Grow-NY przyzna łącznie 3 miliony dolarów w nagrodach pieniężnych dla siedmiu zwycięzców. W tym 1 milion dolarów nagrody głównej, dwie nagrody w wysokości 500 000 dolarów i cztery nagrody w wysokości 250 000 dolarów.

Finaliści Grow-NY

Poza polskimi akcentami – Dynamic Air Cooling (DAC) i Humati.co, wśród finalistów znaleźli się:

Dynamic Air Cooling (DAC), Elbląg, Polska – to przyjazna dla środowiska technologia klimatyzacji i chłodnictwa, która nie wykorzystuje syntetycznych czynników chłodzących HFC i nie powoduje emisji termicznej, wprowadzając przełomową technologię chłodzenia w walce ze zmianami klimatu.

Humati.co, Mysłowice, Polska – tworzy wysokiej jakości nawóz organiczny z wszelkich dostępnych surowców organicznych, w tym odpadów rolniczych, alg, sapropelu, torfu i węgla brunatnego.

Botaniline, Buffalo, N.Y. – produkuje zmielone białka, które mają niższą zawartość soli, tłuszczów nasyconych i kalorii, wykorzystując składniki roślinne do zastąpienia części mięsa, produkując smakowe, bardziej zrównoważone produkty.

Craft Cannery, Bergen, N.Y. – przenosi cenione przepisy na półki sklepów spożywczych, restauracji, rynków rolnych i nie tylko, specjalizując się w produkcji kontraktowej sosów, dressingów, marynat i innych.

Edenesque, Kingston, N.Y. – tworzy czyste, proste i pyszne, rzemieślnicze mleka roślinne, które sprzyjają zdrowiu i odżywieniu, wykonane z pełnych składników, które wspierają i wzmacniają organizm bez żadnych wypełniaczy i dodatków.

Forte Protein, Trumansburg, N.Y. – wykorzystuje technologię roślinną do produkcji szerokiego spektrum białek mięsnych, rybnych i mlecznych bez udziału zwierząt, eliminując w ten sposób ślad węglowy związany z hodowlą zwierząt.

Hago Energetics Benefit Corporation, Camarillo, Kalifornia – wychwytuje metan z odpadów rolniczych, przekształca go w gaz wodorowy i tworzy bezpośrednią emisję dwutlenku węgla, w wyniku czego powstaje nie jeden, ale dwa produkty nadające się do sprzedaży.

Hempitecture, Ketchum, Idaho – ma misję tworzenia zdrowych, energooszczędnych materiałów budowlanych, które mają pozytywny wpływ na ludzi i planetę poprzez wychwytywanie dwutlenku węgla i odtwarzanie terenów uprawnych. Jej biobasedowa izolacja sprawia, że projekty budowlane są bardziej zrównoważone, zdrowsze i mają wyższą wydajność.

KEHO, Nowy Jork, N.Y. – tworzy pikantne przekąski, które są w 100% oparte na roślinach. Bez cukrów, słodzików, sztucznych aromatów i kolorów.

Labby, Cambridge, Mass. – zapewnia szybkie i niedrogie rozwiązania dla gospodarstw mleczarskich, wykorzystując technologię optyczną opartą na sztucznej inteligencji do badania mleka surowego, która dostarcza natychmiastowych informacji.

Mi Terro, City of Industry, Calif. – pomaga chronić środowisko naturalne poprzez recykling odpadów rolniczych i ich inżynierię w celu zastąpienia plastiku w przemyśle spożywczym, opakowaniowym i odzieżowym.

Norwhey Brewing, Ithaca, N.Y. – przekształca produkty uboczne jogurtu w pyszny, skandynawski twist na bazie hard seltzer. W odpowiedzialny sposób wychwytuje i fermentuje nadmiar serwatki z produkcji odcedzonego jogurtu.

ProAgni, Lavington, Australia – to zestaw suplementów i pasz dla zwierząt gospodarskich, który obniża emisję metanu u owiec i bydła bez użycia antybiotyków, zmniejszając ślad środowiskowy producenta.

Seneca Farms Biochar, Odessa, N.Y. – produkuje biochar, kwas pirolignowy (ocet drzewny) i węgiel aktywny, sekwestruje węgiel, zmniejszając zależność od chemicznych pestycydów i nawozów oraz optymalizując wyniki finansowe.

Sweet Pea Plant-Based Kitchen, Rochester, N.Y. – to kuchnia łącząca korzyści płynące z posiłków roślinnych i coachingu żywieniowego, aby pomóc ludziom w utrzymaniu zdrowego życia.

Tomgrow, Tel Awiw, Izrael – dostarcza programowalne podłoże do wzrostu, które może być dostosowane do konkretnych upraw, umożliwiając roślinom dostęp do wody i składników odżywczych na żądanie. Zwalcza marnotrawstwo i wpływ na środowisko tradycyjnych upraw.

UNNICO FOOD, Mamaroneck, N.Y. – oferuje roślinne jogurty, które są wypełnione probiotykami i wzbogacone błonnikiem, tworząc wegański, bezmleczny przysmak.

Vivid Machines, Toronto, Kanada – rejestruje widzialne i chemiczne szczegóły każdej rośliny w całej uprawie, od pąka do zbiorów, aby zarządzać wzrostem, przewidywać plony i zapewnić środki do wczesnego diagnozowania szkodników, chorób i niedoborów składników odżywczych.

We Are The New Farmers, Brooklyn, N.Y. – wnosi do smoothies korzyści płynące z mikroalg dzięki świeżym, mrożonym kostkom spiruliny uprawianej na farmach, które są pełne mikroelementów i przeciwutleniaczy.

Zalliant, Amsterdam, N.Y. – Technologie loT i sztucznej inteligencji firmy Zalliant zapewniają rolnikom wartość i wydajność poprzez usprawnienie procesu podejmowania decyzji i zarządzania.