Akcelerator foodtechowy FoodForward zaprasza na wydarzenie poświęcone tematyce cloud kitchens

akcelerator foodtechowy foodforward zaprasza na wydarzenie poswiecone tematyce cloud kitchens
Udostępnij:
Platforma foodtechowa FoodForward zaprasza na spotkanie, które odbędzie się 27 stycznia 2020 r. o godzinie 18:00 w siedzibie Google for Startups. Będzie ono poświęcone cloud kitchens, a więc nowemu typowi infrastruktury gastronomicznej, którego popularność rośnie na całym świecie. 

Cloud kitchens to wielkopowierzchniowe profesjonalne kuchnie, tworzone z myślą o rosnącym w tempie kilkudziesięciu procent rocznie segmencie zamówień jedzenia online.

Dla przedsiębiorców w branży gastronomicznej cloud kitchens oznaczają niskie koszty wejścia i uruchomienia czy też rozwoju własnej marki działającej w dostawie. Dla branży nieruchomości są zaś okazją do komercjalizacji powierzchni z dala od centrum miast, za to blisko klientów w biurowcach i miejskich „sypialniach”. Dzięki cloud kitchens, platformy i firmy obsługujące dostawy jedzenia zwiększają różnorodność i elastyczność oferty, optymalizują proces obsługi dostawy. Cloud kitchens, to też zagregowane dane o popycie – kto zamawia, dokąd, jakie dania i o jakiej porze. Kiedy warto oferować klasyczne burgery, a kiedy można się „przełączyć” na zdrowe i modne od kilkunastu miesięcy poké bowls.

Wraz z rozwojem zjawiska cloud kitchens pojawiają się pytania i wyzwania. Czy wkraczamy erę, w której kuchnie domowe staną się zbędne, jak sugeruje raport banku UBS? Jeśli tak, to kto będzie nam gotował? Cloud kitchens mogą zająć niezależni kucharze – może się też okazać, że to tylko etap na drodze do integracji wertykalnej w branży gastronomicznej – na wzór handlu detalicznego, platformy delivery również u nas zaczną tworzyć marki własne. Dane są ropą naftową XXI wieku i kto zostanie operatorem powierzchni, a jednocześnie będzie zbierał dane o jej wykorzystaniu, ten będzie miał ogromną przewagę rynkową.

O tych i innych zagadnieniach porozmawiamy podczas panelu dyskusyjnego, w którym wezmą udział: Jakub Pietraszek, General Manager, Uber Eats Poland; Aleksander Pałka, Business Development Director, AmRest; Anna Krajewska, CEO i założycielka sieci Salad Story oraz Paweł Toński, Prezes Zarządu Polskiej Izby Nieruchomości Komercyjnych, Partner Zarządzający w firmie doradczej CRIDO.

Udział w spotkaniu jest bezpłatny, ale wymagana wcześniejsza rejestracja pod linkiem. Liczba miejsc ograniczona, zastrzegamy sobie możliwość akceptacji zgłoszeń.