Zespół obecnie poszukuje partnerów, aby ostatecznie skomercjalizować proces produkcji wodoru na dużą skalę.
Jak działa switcH2?
SwitcH2 zaprojektował proces, który za sprawą specjalnego katalizatora, pozwala na elektrolizę w zanieczyszczonych ściekach.
– Zastosowanie elektrolizy do produkcji wodoru opiera się na czystej wodzie, która np. w Australii stanowi wyjątkowo trudny problem z powodu jej niedoboru. Wykorzystując zamiast tego ścieki, otwieramy możliwości zwiększenia ogólnej rentowności, a także zrównoważonego rozwoju na naszych rynkach docelowych – powiedział współzałożyciel switcH2, Constantine Tsounis.
Do niedawna chodziło o to, jak tworzyć wodór w sposób, który jest zarówno opłacalny, jak i minimalizujący emisję CO2.
– Wodór ma ogromny potencjał, który może całkowicie uwolnić nas od zależności od paliw kopalnych. Jest on nie tylko bezemisyjnym nośnikiem energii, ale ma również szerokie i różnorodne zastosowania – dodał Tsounis.
Skorzystają browary, destylarnie i winnice
Startup jest skierowany do browarów, ponieważ posiadają idealne źródło ścieków. Poza tym wodór może być wykorzystany w procesie produkcji piwa jako źródło ciepła i energii elektrycznej.
Technologia przetwarzania ścieków, którą opracowała firma switcH2, jest wszechstronna i może współpracować z każdym źródłem ścieków. Wykorzystanie tego rozwiązania w browarach, destylarniach czy winiarniach, które zużywają dużą ilość energii i produkują duże ilości ścieków, ma silniejsze uzasadnienie biznesowe.
Firma uważa, że zastosowanie 5MW elektrolizera w browarze mogłoby zostać wykorzystane do oczyszczenia do 4 mln litrów ścieków, produkując wystarczającą ilość wodoru, aby zaoszczędzić nawet 1,1 miliona dolarów na kosztach energii elektrycznej i uniknąć emisji do 3 000 ton gazów cieplarnianych.
Uruchomienie elektrolizera w browarze stwarza również możliwość dostarczania nadmiaru wodoru do stron trzecich.
– Wykorzystanie wodoru jako nośnika energii elektrycznej lub służącej do ogrzewania zrekompensuje koszty, umożliwiając przedsiębiorstwom oszczędności – dodał Polepalle.
Energia słoneczna w browarach
Wiele browarów włącza już do swojej działalności innowacje związane z energią słoneczną w celu zmniejszenia emisji dwutlenku węgla. Technologia switcH2 pozwoliłaby dodatkowo na zwiększenie poziomu wykorzystania energii elektrycznej wytwarzanej z systemów solarnych montowanych na dachach.
Browary takie jak XXXX, CUB i Fosters zainwestowały już w instalacje solarne w swoich browarach.
Biowęgiel z odpadów jęczmiennych
Opady z browarów są wykorzystywane także do produkcji biowęgla.
Naukowcy w Irlandii i Omanie współpracują, aby przekształcić odpady jęczmienne w węgiel aktywny i węglowe nanorurki. Powstały węgiel może być wykorzystywany jako energia odnawialna do ogrzewania domów, opał do letnich grilli lub filtry do wody w krajach rozwijających się.
Eksperyment polega na wysuszeniu 1 kg jęczmienia browarnego i poddaniu go obróbce chemicznej i cieplnej z użyciem kwasu fosforowego, a potem na płukaniu wodorotlenkiem potasu. To, co powstaje w tym procesie to nanorurki węglowe oraz węgiel aktywny, który wystarczyłby na pokrycie 100 boisk piłkarskich.
Przekształcenie odpadów rolnych, zarówno w paliwo, jak i w nanorurki węglowe może stworzyć nowe miejsca pracy na całym świecie.