Inicjatywa zrealizowana została przez Youth Business Poland we współpracy z Carrefour Polska i foodtech.ac. oraz sfinansowana przez Fundację Carrefour. Do programu Impactful Leaders zaproszone zostały zespoły młodych ludzi oraz studentów z Warszawy, oraz mniejszych miejscowości na Mazowszu, które wzięły udział w warsztatach na temat rozwoju umiejętności w zakresie przedsiębiorczości i przywództwa oraz kompetencji miękkich. Uczestnicy wzięli udział w warsztatach Open Days oraz Hackathonie w formie interaktywnego design sprintu, pomagającego przełożyć ich innowacyjne pomysły na konkretne działania. Następnie zostały wyłonione najlepsze zespoły, które otrzymały kompleksowe wsparcie w formie mentoringu i szkoleń.
Podczas wielkiego finału programu, który odbył się pod koniec kwietnia br., 10 zespołów zaprezentowało swoje projekty przed Jury, w którego skład weszli Justyna Orzeł – wiceprezeska Carrefour Polska, prof. Boleslaw Rok z Akademii Leona Koźmińskiego, Marcin Koziorowski CEO & Co-Founder EcoBean, Adrian Migoń CEO Youth Business Poland oraz Piotr Grabowski współzałożyciel foodtech.ac. W wyniku głosowania, zwycięzcami Impactful Leaders zostały Supptrail, INTU Circularity oraz Misja Uważność, natomiast specjalnie wyróżnienie otrzymał projekt BioCommunity.
Supptrail
To platforma do zarządzania łańcuchem dostaw w przemyśle odzieżowym i tekstylnym. Obejmuje ona m.in. mapowanie pełnych łańcuchów dostaw, ocenę i wybór dostawców na podstawie wskaźników zrównoważonego rozwoju, certyfikatów, obliczenia śladu węglowego oraz śledzenie i uwierzytelnianie produktów (nagroda 50 tysięcy złotych).
INTU Circularity
To marka odzieżowa o zrównoważonym i wpływowym podejściu, aktywnie angażującą się w ochronę środowiska poprzez ponowne wykorzystanie surowców do produkcji ubrań. Współpracuje z innymi markami odzieżowymi, odzyskując ich niesprzedane kolekcje oraz nieużywane tekstylia (nagroda 10 tysięcy złotych).
Misja Uważność
To platforma wprowadzająca uważność do szkół poprzez lekcje online, warsztaty i wskazówki dotyczące infrastruktury (nagroda 10 tysięcy złotych).
Wyróżnienie Jury otrzymało natomiast BioCommunity – projekt promujący i wspierający tworzenie spółdzielni energetycznych i biogazowni rolniczych.
– Finał programu Impactful Leaders pokazał, jak ogromny potencjał drzemie w młodym pokoleniu. Bardzo cieszę się, że dzięki wsparciu Fundacji Carrefour, wspólnie z Youth Business Poland oraz foodtech.ac, mogliśmy pomóc młodym ludziom zrealizować ich marzenia i połączyć pomysły na biznes z troską o środowisko naturalne – powiedziała Justyna Orzeł, Wiceprezeska i Sekretarz Generalna Carrefour Polska. – Ten program pokazał również, jak ważne są w biznesie inkluzywność i międzypokoleniowość, i jak wiele jesteśmy w stanie dzięki nim osiągnąć. Dziękuję serdecznie wszystkich uczestnikom programu oraz Adrianowi z Youth Business Poland oraz Piotrowi z foodtech.ac. Udzielając wsparcia mentorskiego, nie tylko wiele się nauczyliśmy, ale i wzajemnie zainspirowaliśmy. Jestem przekonana, że takie właśnie projekty wykorzystujące wiedzę i umiejętności różnych pokoleń, są w stanie przynieść realną zmianę i długofalowe korzyści dla całego naszego społeczeństwa – dodała Justyna Orzeł.
– Od 10 lat widzimy, stale rosnącą chęć zaangażowania młodych osób na rzecz działań prospołecznych i prośrodowiskowych. Pokazują to też różne badania. Research przeprowadzony przez organizację pozarządową Climate KIC pokazał, że 90% młodych Polaków (w wieku 16-30) deklaruje gotowość do podjęcia działań na rzecz ochrony środowiska. Dlatego też wspólnie z Fundacją Carrefour wychodzimy naprzeciw potrzebom młodego pokolenia, dając im przestrzeń i wsparcie do realizowania swoich projektów pozytywnego wpływu. Cieszymy się również, że program Impactful Leaders spotkał się z tak dużym zaangażowaniem uczestników, a ich progres i finałowe prezentacje przerosły nasze oczekiwania. Ogromnie gratulujemy wszystkim finalistom i laureatom! – mówi Adrian Migoń, CEO Youth Business Poland.
Projekt Impactful Leaders został sfinansowany przez międzynarodową Fundację Carrefour, które celem jest edukacja żywieniowa i zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego dla osób wykluczonych i najbardziej potrzebujących.