– W przemyśle piwowarskim istnieje pilna potrzeba ograniczenia ilości odpadów – mówi dr Haibo Huang, główny badacz zaangażowany w projekt, przy którym współpracował z lokalnymi browarami.
– Zużyte ziarno ma bardzo wysoki procent białka w porównaniu z innymi odpadami rolniczymi, więc naszym celem było znalezienie nowatorskiego sposobu ich wydobycia i wykorzystania – dodaje Yanhong He, absolwent uczelni, który wypowiadał się w sprawie projektu na forum American Chemical Society.
Jak zdaniem naukowców zamienić resztki z biopaliwo? Do 83% białka z młóta został stworzony koncentrat – do niego należy dodać odpowiednie kultury bakterii, dzięki którym odpady zamienią się w materiał napędowy. Naukowcy wykorzystali do tego celu nowy gatunek Bacillus lichenformis – to właśnie dzięki niemu można przekształcić młóto w 2,3-butanodiol, czyli związek używany do wytwarzania wielu produktów, takich jak kauczuk syntetyczny, plastyfikatory i paliwo.
Kierunek rozwoju tej technologii ma ogromny potencjał, ale zespół pracuje obecnie nad wynalezieniem tańszych i bardziej dostępnych enzymów do oddzielania składników białka i błonnika, aby proces ten był przystępniejszy cenowo i bardziej zrównoważony.