Czy diety roślinne uratują świat? Zapowiedź podcastu Impact The Future

czy diety roslinne uratuja swiat zapowiedz podcastu impact the future
Udostępnij:
Impact The Future to podcast, w którym przedsiębiorca Artur Racicki rozmawia z innowatorami oraz ekspertami zmieniającymi nasz świat na lepsze. W najnowszym odcinku gościem serii był Maciej Otrębski z RoślinnieJemy - kampanii, której celem jest jest wsparcie producentów żywności, sieci handlowych, właścicieli restauracji we wprowadzaniu oraz promowaniu kuchni roślinnej.

W 2019 roku przeciętny Polak zjadł 61 kg mięsa. W 2018 roku było to 62,4 kg mięsa, co. oznacza spadek spożycia mięsa o 2,24%. Z roku na rok obserwujemy coraz większy wzrost popularności roślinnej kuchni w Polsce. Ma to ogromne znaczenie nie tylko w kwestii życia zwierząt, ale przede wszystkim naszego zdrowia, środowiska i klimatu. Czy wiedzieliście, że branża mięsna ma większy wpływ na klimat niż globalne koncerny naftowe? Hodowla zwierząt powoduje produkcję 18%. gazów cieplarnianych powstałych przez działalność człowieka na Ziemi. Najmniej ekologiczna pod tym względem jest produkcja wołowiny.

Statystyki pokazują, że powoli idziemy w dobrą stronę, ale jest jeszcze mnóstwo pracy, którą trzeba wykonać. Wie o tym najlepiej gość Impact The Future - Maciej Otrębski. Od ponad 10 lat nie je mięsa i jest zaangażowany w rewolucję roślinną w przemyśle spożywczym. Aktualnie pełni stanowisko Strategic Partnerships Manager w RoślinnieJemy. Kampania RoślinnieJemy wspiera instytucje zainteresowane odpowiadaniem na potrzeby zmieniających się konsumentów. Swoje działania opierają na badaniach rynku, społecznych ankietach oraz rzetelnej wiedzy z zakresu kuchni roślinnej i najnowszych światowych trendów.

– Dieta bezmięsna, roślinna jest odpowiednia dla osób na każdym etapie rozwoju – tak Maciej dementuje plotki o tym, że rośliny nie są w stanie dostarczyć nam wszystkich niezbędnych elementów odżywczych. Co z mięsem hodowanym komórkowo? Czy w przyszłości dieta roślinna będzie dostępna w instytucjach państwowych? Jak odczarować wizerunek kuchni roślinnej na bardziej pozytywny, aby chętniej się na nią decydowano? Więcej o istocie świadomych wyborów konsumenckich, diecie roślinnej i inicjatywie RoślinnieJemy w najnowszym podcaście Impact The Future.

Patronat nad cyklem rozmów objął zarządca centrów handlowych – Metro Properties.

Patronem medialnym podcastu jest MamStartup

Wszystkie rozmowy Impact The Future możecie przesłuchać na kanałach podcastowych: Spreaker, Spotify, Apple Podcasts oraz zobaczyć na Facebook i Youtube, a podstawowe informacje o autorze znajdziecie na racicki.com.

O Autorze podcastu:

Artur Racicki

Seryjny przedsiębiorca. Wspiera i prowadzi projekty startupowe zaangażowane społecznie (głównie cleantech) – poprawiające przez innowacje jakość życia, rozwiązujące problemy cywilizacyjne. Obecnie zaangażowany w spółki: SEEDiA – obszar smart city, Fair Water – odsalanie wody, FCAPP – organizacja eventów sportowych, Social Kiwi – agencja social media. Członek Rady Nadzorczej Social WiFi. Mentor w akceleratorze Startup Spark.

Autor podcastu “Impact The Future” – gdzie rozmawia z innowatorami i ekspertami zmieniającymi świat na lepszy.

Absolwent studiów MBA w Akademii Leona Koźmińskiego, gdzie obecnie gościnnie wykłada “Transfer innowacji ze startupu do korporacji”. W 2015 roku otrzymał z rąk Prezydenta Akademii nagrodę absolwenta roku “Lew Koźmińskiego”.

Posiada doświadczenie we współpracy z inwestorami, w tym z funduszami Venture Capital. Zwolennik świadomej konsumpcji oraz tzw. gospodarki współdzielenia. Spędził ponad 6 lat za granicą, na emigracji i w podróży. Odwiedził ponad 50 krajów na 5 kontynentach.