EBOiR i EIT Food uruchamiają nowy Hub akceleracyjny dla startupów rolno-spożywczych

Dodane:

Informacja prasowa Informacja prasowa

EBOiR i EIT Food uruchamiają nowy Hub akceleracyjny dla startupów rolno-spożywczych

Udostępnij:

Z pomocą UE, startupy na wczesnym etapie rozwoju otrzymają wsparcie w skalowaniu ekologicznych, zrównoważonych rozwiązań dla sektora rolno-spożywczego.

Europejski Bank Odbudowy i Rozwoju, w skrócie EBOiR (ang. European Bank for Reconstruction and Development, EBRD), nawiązał współpracę z EIT Food, największą globalną społecznością skupioną na sektorze żywności, aby uruchomić nowy Hub akceleracyjny dla startupów z krajów UE objętych jego działalnością. EIT Food jest wspierany przez Europejski Instytut Innowacji i Technologii (EIT), organ Unii Europejskiej.

Nowy Hub akceleracyjny o nazwie „Future Resilient Agriculture” (pol. „Odporne Rolnictwo Przyszłości”) zapewni startupom działającym na rynkach UE objętych działalnością EBOiR dostosowane do ich potrzeb wsparcie, wspierając rozwój rozwiązań, które pomogą w rozwiązywaniu globalnych wyzwań systemu żywnościowego.

Startupy będą wybierane na podstawie ich rozwiązań w zakresie zrównoważonego rolnictwa, przeciwdziałania zmianom klimatycznym oraz wzmacniania odporności na ich skutki. Wybrane firmy wezmą udział w kompleksowym programie budowania kompetencji, obejmującym warsztaty, mentoring, możliwości nawiązywania kontaktów oraz dostępu do wiodących firm i inwestorów z branży.

Nowy Hub z siedzibą w Warszawie, będzie działał przez trzy lata i stanie się częścią EIT Food Accelerator Network, obejmującej Huby w Helsinkach, Monachium, Paryżu, Bilbao, Hajfie i Brazylii.

– Branża rolno-spożywcza stoi w obliczu ogromnych wyzwań, szczególnie związanych ze zmianami klimatycznymi. Nasze nowe partnerstwo z EIT Food pomoże zlikwidować lukę między startupami rozwijającymi przełomowe technologie a ugruntowanymi firmami, które potrzebują innowacyjnych rozwiązań, aby sprostać wymaganiom szybko zmieniającego się świata. Łącząc startupy, korporacje i inwestorów, dążymy do stworzenia zrównoważonego i otwartego systemu rolno-spożywczego, który przyspieszy wdrażanie zielonych technologii w tym sektorze – powiedziała Jelena Erker, Dyrektor ds. Żywności i Rolnictwa w EBOiR.

Dzięki uczestnictwu w EIT Food Accelerator Network startupy uzyskają dostęp do rozległej sieci EIT Food, obejmującej korporacje, instytuty badawcze i uniwersytety, a także możliwość pozyskania inwestycji w wysokości do 1,5 miliona euro na firmę za pośrednictwem funduszu inwestycyjnego AgriFoodInvest.

– Lokalizacja Hubu w Warszawie pozwala nam wykorzystać regionalną wiedzę i doświadczenie w zakresie zrównoważonych praktyk rolniczych oraz bogate dziedzictwo regionu w produkcji pierwotnej – powiedziała Marja-Liisa Meurice, Dyrektor EIT Food North-East.

Akcelerator będzie wspierał startupy na etapie przed serią A, które pomyślnie zweryfikowały swoje technologie i zdobyły zainteresowanie rynku przede wszystkim w ramach następujących obszarów tematycznych:

ODPORNE ROLNICTWO PRZYSZŁOŚCI:

  • Zdrowie i różnorodność biologiczna gleb
  • Zarządzanie wodą
  • Innowacje w uprawach
  • Biopreparaty
  • Rolnictwo węglowe i azotowe
  • Pomiar, raportowanie i weryfikacja (MRV) na poziomie gospodarstw, inteligentne rolnictwo i robotyka

Każdego roku wybranych zostanie minimum 10 startupów, które otrzymają skrojone na swoje potrzeby wsparcie, pomagające w dalszej weryfikacji ich technologii, nawiązywaniu współpracy z korporacjami oraz prezentacji osiągnięć na międzynarodowych konferencjach branżowych dotyczących inwestycji.

Nabór zgłoszeń jest już otwarty dla startupów, które angażują się w tworzenie zdrowszego i bardziej zrównoważonego systemu żywnościowego. Aplikacje można składać za pośrednictwem strony internetowej EIT Food Accelerator Network.

Czytaj także: