Europejski Bank Odbudowy i Rozwoju, w skrócie EBOiR (ang. European Bank for Reconstruction and Development, EBRD), nawiązał współpracę z EIT Food, największą globalną społecznością skupioną na sektorze żywności, aby uruchomić nowy Hub akceleracyjny dla startupów z krajów UE objętych jego działalnością. EIT Food jest wspierany przez Europejski Instytut Innowacji i Technologii (EIT), organ Unii Europejskiej.
Nowy Hub akceleracyjny o nazwie „Future Resilient Agriculture” (pol. „Odporne Rolnictwo Przyszłości”) zapewni startupom działającym na rynkach UE objętych działalnością EBOiR dostosowane do ich potrzeb wsparcie, wspierając rozwój rozwiązań, które pomogą w rozwiązywaniu globalnych wyzwań systemu żywnościowego.
Startupy będą wybierane na podstawie ich rozwiązań w zakresie zrównoważonego rolnictwa, przeciwdziałania zmianom klimatycznym oraz wzmacniania odporności na ich skutki. Wybrane firmy wezmą udział w kompleksowym programie budowania kompetencji, obejmującym warsztaty, mentoring, możliwości nawiązywania kontaktów oraz dostępu do wiodących firm i inwestorów z branży.
Nowy Hub z siedzibą w Warszawie, będzie działał przez trzy lata i stanie się częścią EIT Food Accelerator Network, obejmującej Huby w Helsinkach, Monachium, Paryżu, Bilbao, Hajfie i Brazylii.
– Branża rolno-spożywcza stoi w obliczu ogromnych wyzwań, szczególnie związanych ze zmianami klimatycznymi. Nasze nowe partnerstwo z EIT Food pomoże zlikwidować lukę między startupami rozwijającymi przełomowe technologie a ugruntowanymi firmami, które potrzebują innowacyjnych rozwiązań, aby sprostać wymaganiom szybko zmieniającego się świata. Łącząc startupy, korporacje i inwestorów, dążymy do stworzenia zrównoważonego i otwartego systemu rolno-spożywczego, który przyspieszy wdrażanie zielonych technologii w tym sektorze – powiedziała Jelena Erker, Dyrektor ds. Żywności i Rolnictwa w EBOiR.
Dzięki uczestnictwu w EIT Food Accelerator Network startupy uzyskają dostęp do rozległej sieci EIT Food, obejmującej korporacje, instytuty badawcze i uniwersytety, a także możliwość pozyskania inwestycji w wysokości do 1,5 miliona euro na firmę za pośrednictwem funduszu inwestycyjnego AgriFoodInvest.
– Lokalizacja Hubu w Warszawie pozwala nam wykorzystać regionalną wiedzę i doświadczenie w zakresie zrównoważonych praktyk rolniczych oraz bogate dziedzictwo regionu w produkcji pierwotnej – powiedziała Marja-Liisa Meurice, Dyrektor EIT Food North-East.
Akcelerator będzie wspierał startupy na etapie przed serią A, które pomyślnie zweryfikowały swoje technologie i zdobyły zainteresowanie rynku przede wszystkim w ramach następujących obszarów tematycznych:
ODPORNE ROLNICTWO PRZYSZŁOŚCI:
- Zdrowie i różnorodność biologiczna gleb
- Zarządzanie wodą
- Innowacje w uprawach
- Biopreparaty
- Rolnictwo węglowe i azotowe
- Pomiar, raportowanie i weryfikacja (MRV) na poziomie gospodarstw, inteligentne rolnictwo i robotyka
Każdego roku wybranych zostanie minimum 10 startupów, które otrzymają skrojone na swoje potrzeby wsparcie, pomagające w dalszej weryfikacji ich technologii, nawiązywaniu współpracy z korporacjami oraz prezentacji osiągnięć na międzynarodowych konferencjach branżowych dotyczących inwestycji.
Nabór zgłoszeń jest już otwarty dla startupów, które angażują się w tworzenie zdrowszego i bardziej zrównoważonego systemu żywnościowego. Aplikacje można składać za pośrednictwem strony internetowej EIT Food Accelerator Network.