Aby wdrożyć ekologiczną technologię, holenderski producent przeznaczył na ten cel 22 mln funtów.
Amatorzy wielopaków kupią trunek w opakowaniach ze specjalnej tektury, nadającej się do recyklingu.
Aktualnie firma prowadzi prace nad nowym rozwiązaniem. Heineken uważa, że dzięki takiemu posunięciu do końca 2021 r. możliwe jest usunięcie 17 ton tworzyw sztucznych z opakowań w ich browarach.
Jako pierwsze, nowe opakowania otrzymają Heineken, Foster’s i Kronenbourg, a potem inne marki koncernu.
Heineken chce być bardziej eko
Zgodnie z nową, bardziej przyjazną środowisku polityką, Heineken inwestuje we własne źródła zielonej energii. Do 2030 r. ma ona zasilać produkcję w 70 proc.
Firma realizuje plan „Drop the C” (co można przetłumaczyć– „rzuć ten węgiel”). Heineken zamierza rozwijać własne źródła energii z wiatru i słońca.
W 2017 r. z odnawialnych źródeł pochodziło 30 proc. energii wykorzystywanej przez Heinekena. Żeby osiągnąć zamierzone cele, firma musi jeszcze sporo zainwestować. Poza tym koncern wspomina o ekologicznych źródłach energii cieplnej. Nie przedstawił jednak jeszcze żadnych bliższych informacji na ten temat.
Carlsberg także zrezygnował z folii
Wcześniej folię z opakowań wielopaków wycofał Carlsberg. A w ubiegłym roku firma ogłosiła wprowadzenie rozwiązania Snap Pack. To metoda, która skleja puszki ze sobą przy pomocy specjalnego kleju. Sklejanie puszek ma zaoszczędzić 1200 ton plastiku.
Poza tym firma oznajmiła, że planuje stosować certyfikowane atramenty na etykietach butelek. Taki zabieg ma zwiększyć potencjał recyklingowy.
Polskie piwa wytwarzane bardziej ekologicznie
Dr inż. Marek Zdaniewicz z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie pracuje nad wysoko chmielonymi piwami składającymi się tylko z polskich składników. Nowa technologia ma być również przyjazna dla środowiska.
Naukowiec rozpoczął właśnie prace nad opracowaniem typowo polskich rodzajów piwa w ramach piwnego stylu, ale. Na końcowym etapie warzenia wykorzysta polskie odmiany chmielu zwyczajnego, m.in. Marynkę, Izabelę i Oktawię.
Zdaniewicz podkreśla, że ważnym aspektem jego badań taka technologia produkcji, która nie będzie powodować zbyt dużej ilości zanieczyszczeń w postaci ścieków. Badania mają przyczynić się do wprowadzenia ekoinnowacji w zakładach piwowarskich.