Izraelski startup Aleph Farms stworzył pierwszy na świecie stek bez uboju

Dodane:

Julia Gugniewicz Julia Gugniewicz

Udostępnij:

Stek firmy Aleph Farm został wyhodowany w laboratorium i przy jego produkcji nie ucierpiało żadne zwierzę. „Etyczne” mięso idealnie oddaje smak swojego pierwowzoru i być może już za dwa lata trafi na półki sklepowe.

Kwestie związane z ubojem rytualnym zwierząt do produkcji mięsa od wielu lat budzą kontrowersje. Niektóre osoby, które są przeciwne zabijaniu zwierząt do masowej produkcji, postanawiają przejść na wegetarianizm bądź weganizm. W swojej diecie mają wiele potraw, które przypominają wyglądem lub smakiem mięso, lecz są wytworzone na bazie roślin.

Naukowcy jednak od kilku lat w swoich laboratoriach pracują nad alternatywą, która nie wymagałaby poświęcenia życia żadnego zwierzęcia, a jednocześnie wyglądem i smakiem oddawałaby charakter mięsa.

Taką alternatywę zaprezentował ostatnio izraelski startup Aleph Farms, który stworzył „etycznego” steka bez uboju. Mięso zostało wyhodowane w laboratorium i do jego produkcji wykorzystano komórki wołowe, zaś jego faktura, wygląd, a nawet smak niewiele różni się od swojego pierwowzoru.

Wyhodowanie etycznego steka trwa około 3 tygodnie od momentu otrzymania próbek komórek. Komórki dzielą się i tworzą trójwymiarową hodowlę, która naśladuje tkanki prawdziwego mięsa. Jak mówią naukowcy z firmy Aleph Farm, ich stek co prawda jest jeszcze dość cienki, ale to i tak duży przełom w produkcji mięsa bez uboju żadnego zwierzęcia.

Pierwszy taki stek już trafił na stół w restauracji Paris Texas w Tel-Awiwie, a przyrządził go szef kuchni Amir Ilan. Proces smażenia takiego steka zajmuje zaledwie trzy minuty.

źródło: businessinsider.com