Kwestie związane z ubojem rytualnym zwierząt do produkcji mięsa od wielu lat budzą kontrowersje. Niektóre osoby, które są przeciwne zabijaniu zwierząt do masowej produkcji, postanawiają przejść na wegetarianizm bądź weganizm. W swojej diecie mają wiele potraw, które przypominają wyglądem lub smakiem mięso, lecz są wytworzone na bazie roślin.
Naukowcy jednak od kilku lat w swoich laboratoriach pracują nad alternatywą, która nie wymagałaby poświęcenia życia żadnego zwierzęcia, a jednocześnie wyglądem i smakiem oddawałaby charakter mięsa.
Taką alternatywę zaprezentował ostatnio izraelski startup Aleph Farms, który stworzył „etycznego” steka bez uboju. Mięso zostało wyhodowane w laboratorium i do jego produkcji wykorzystano komórki wołowe, zaś jego faktura, wygląd, a nawet smak niewiele różni się od swojego pierwowzoru.
Wyhodowanie etycznego steka trwa około 3 tygodnie od momentu otrzymania próbek komórek. Komórki dzielą się i tworzą trójwymiarową hodowlę, która naśladuje tkanki prawdziwego mięsa. Jak mówią naukowcy z firmy Aleph Farm, ich stek co prawda jest jeszcze dość cienki, ale to i tak duży przełom w produkcji mięsa bez uboju żadnego zwierzęcia.
Pierwszy taki stek już trafił na stół w restauracji Paris Texas w Tel-Awiwie, a przyrządził go szef kuchni Amir Ilan. Proces smażenia takiego steka zajmuje zaledwie trzy minuty.
źródło: businessinsider.com