Jak produkować żywność, która jest dobra zarówno dla ludzi, jak i dla planety?

jak produkowac zywnosc ktora jest dobra zarowno dla ludzi jak i dla planety
Udostępnij:
Impact The Future to podcast, w którym Artur Racicki rozmawia z innowatorami oraz ekspertami zmieniającymi nasz świat na lepsze. W najnowszym odcinku gościem serii była Matylda Szyrle, założycielka startupu pozytywnego wpływu Listny Cud, który wprowadził pierwsze sklepowe farmy wertykalne w Polsce. 

Tradycyjne rolnictwo, produkcja żywności i wylesianie są istotnymi bodźcami powodującymi zmiany klimatu – to one odpowiadają za jedną trzecią emisji gazów cieplarnianych na świecie. Kryzys klimatyczny dzieje się na naszych oczach. Innowacyjne startupy nie przestają tworzyć rozwiązań, które dzięki wykorzystaniu nowych technologii mają realny wpływ na naszą planetę. Takie rozwiązanie stworzył właśnie Listny Cud produkując jedzenie dobre zarówno dla ludzi, jak i planety.

Postępujący kryzys klimatyczny potęguje widmo zagrożenia, a to sprawia, że coraz częściej zastanawiamy się, co każdy z nas może zrobić dla Ziemi. Codzienne wybory żywieniowe dokonywane przed sklepową półką mają ogromne znaczenie. To od konsumentów zależy, jaki dzienny ślad węglowy produkujemy. Dieta bogata w mięso powoduje, że mięsożerca przyczynia się do uwalniania 7 kilogramów dwutlenku węgla do atmosfery. Natomiast osoba wybierająca zbilansowaną dietę bogatą w warzywa, owoce, nabiał oraz jaja produkuje go o ponad połowę mniej. Nie od dzisiaj wiadomo, że to, w jaki sposób się odżywiamy, ma duży wpływ na zdrowie i życie. Postępujące choroby cywilizacyjne mają związek z nieprawidłową dietą. Komisja Europejska opublikowała niedawno strategię „Farm to Fork”, w której zaproponowano zmodyfikowanie produkcji żywności na terenie Unii Europejskiej w celu przeciwdziałania skutkom zmian klimatycznych oraz poprawę zdrowia ludzi. Jednym z podnoszonych w niej punktów jest zmiana diety, popularyzacja nowych nawyków żywieniowych i propagowanie ograniczenia mięsa, przy jednoczesnym zwiększeniu spożycia produktów roślinnych. W teorii te założenia są słuszne, a dieta roślinna znacząco lepsza dla planety, niż dieta bogata w mięso. Pewne wybory mogą przyczyniać się do zwiększania emisji gazów. Dieta przyjazna klimatowi nie musi oznaczać całkowitej rezygnacji z mięsa.

Farmy wertykalne to uprawa w zamkniętym pomieszczeniu i kontrolowanych warunkach. Rośliny zachowują wszystkie wartości odżywcze, można je uprawiać przez cały rok, a oszczędność wody w porównaniu z tradycyjną uprawą wynosi aż do 90%, a dodatkowo pozostawia po sobie prawie zerowy ślad węglowy. Krótko mówiąc – najbardziej ekologiczna uprawa jaką można sobie wyobrazić! W ofercie Listnego Cudu znajdziemy mikroliście – rośliny większe niż kiełki, ale jeszcze nie dorosłe. Mają wyrazisty smak i wysoką zawartość witamin, mikroelementów i antyoksydantów. Świetnie pasują jako składnik albo przyprawa do wielu potraw np. sałatek, kanapek, hummusu, pizzy czy burgerów. Pakowane są w opakowania w całości wolne od jednorazowego plastiku – wszystkie elementy są biodegradowalne, drewniane lub papierowe. Farmy wertykalne z mikroliśćmi są już dostępne w 3 sklepach w Warszawie: Carrefour Arkadia, Carrefour Galeria Mokotów oraz Carrefour BIO Marszałkowska. Produkty można zamówić również w sklepie internetowym na stronie internetowej https://listnycud.pl.

– Chcielibyśmy być w ciągu 2 lat w 30 miastach w Polsce, więc teraz przygotowujemy się do zbierania większej rundy – mówi Matylda Szyrle o planach na przyszłość Listnego Cudu w najnowszym odcinku Impact The Future. Zapraszamy do wysłuchania rozmowy z Matyldą: Apple Podcasts, Spotify, Spreaker, YouTube.

Patronat nad cyklem rozmów objął zarządca centrów handlowych – Metro Properties. Patronem medialnym jest MamStartup.

Rozmowy prowadzi Artur Racicki, na co dzień wspierający startupy pozytywnego wpływu: racicki.com 

Wszystkie rozmowy Impact The Future możecie przesłuchać na kanałach podcastowych: Spreaker, Spotify, Apple Podcasts oraz zobaczyć na Facebook i Youtube.

Patronem medialnym Impact The Future  jest MamStartup