Karob zamiast kakao? Foreverland zdobywa 3,4 mln euro na nowy ekologiczny produkt

Dodane:

MamStartup logo Mam Startup

czekolada z karobu

Udostępnij:

Włoski startup foodtechowy Foreverland pozyskał 3,4 miliona euro w ramach rundy seed. Ich cel? Przekształcenie przyszłości czekolady.

Foreverland otrzymał 3,4 miliona euro dofinansowania w ramach rundy seed. Co ciekawe, inwestycję udało się pozyskać już w rok po założeniu startupu.

Czekolada bardziej zrównoważona

Firma założona przez byłych przedsiębiorców z branży spożywczej, stawia na bardziej zrównoważoną produkcję czekolady. Ich wersja stworzona jest na bazie karobu.

Główną nowością jest produkt o nazwie choruba, który ma zastąpić tradycyjną czekoladę. Charakteryzuje się znacznie mniejszym zużyciem zasobów naturalnych. Proces produkcji ma zużywać o 90% mniej wody i generować o 80% mniej emisji CO2. To może być istotne dla coraz bardziej świadomego konsumenta.

Pozyskane fundusze startup ma przeznaczyć na rozwój produkcji, badania nad dalszym ulepszaniem produktu oraz poszerzenie działalności na inne rynki europejskie. Włoski startup ma w planach uruchomienie pierwszej fabryki w Puglii w styczniu 2025 roku. Obiekt ma być kluczowy dla zwiększenia mocy produkcyjnych.

Czytaj także: