Kroger wprowadza własnego burgera wegetariańskiego, roślinne kiełbaski i wegetariański mielony produkt „wołowy”

Dodane:

Marta Wujek Marta Wujek

Kroger wprowadza własnego burgera wegetariańskiego, roślinne kiełbaski i wegetariański mielony produkt „wołowy”

Udostępnij:

Kroger, największa sieć sklepów spożywczych w Stanach Zjednoczonych, ogłosiła, że ​​jesienią tego roku na półkach prawie 2800 jej sklepów pojawi się roślinny burger „wołowy”. Ogłoszenie na konferencji Good Food Institute w San Francisco jest znaczącym sygnałem, że burgery roślinne przestały być jedynie ciekawostką kulinarną.

To, co kiedyś było krucjatą prowadzoną przez startup Impossible Foods i Beyond Meat, jest teraz kategorią produktów, które każda większa sieć spożywcza, czy restauracja powinna mieć w swojej ofercie.

Burgery wegetariańskie są najgorętszym trendem w 2019 roku. Według badań NPD przez pierwszych 8 miesięcy tego roku w amerykańskich restauracjach zostało zamówionych 228 milionów takich kanapek. Daje to 10% wzrost w czasie, gdy sektor burgerów wołowych nie drgnął, choć jest prawie 30 razy większy. Stosunek ten wydaje się niezgodny z odsetkiem wegan w Stanach Zjednoczonych, a to dlatego, że zdecydowana większość osób zamawiających lub kupujących burgery roślinne również je mięso.

Wraz z burgerem Kroger wprowadzi jesienią tego roku kiełbaski roślinne, roślinną mieloną wołowinę i wędlinę wegetariańską. Sceptycy tej rewolucji uczulają, że dania te powstają na bazie wysoko przetworzonych roślin, które nie idą w parze ze zdrowym żywieniem.

– Nie sądzę, aby jedzenie wysoko przetworzonych produktów było zdrowe, dlatego nie będę tego popierał – powiedział ostatnio w CNBC dyrektor generalny Whole Foods, John Mackey.

Kroger nie wydał jeszcze etykiety składników dla swoich nadchodzących burgerów i mielonego produktu „wołowego”, ale zapewnił, że będzie dumny ze składu swoich produktów.

– Zarzuty, że produkty te są żywnością przetworzoną doprowadzają mnie do szału – powiedział Barb Stuckey, prezes i dyrektor ds. Innowacji w Mattson, dużej firmie zajmującej się rozwojem żywności i napojów.