Mleczna wegańska czekolada od Galaxy. Marka jest znana w Polsce jako Dove

mleczna weganska czekolada od galaxy marka jest znana w polsce jako dove
Udostępnij:
Mars Incorporated wprowadza do swojej oferty wegańskie czekolady mleczne. Galaxy, znana w Polsce jako Dove, będzie pozbawiona mleka.

W Wielkiej Brytanii pojawi się linia produktów pod marką Galaxy. Czekolady tego producenta będą smakować tak jak tradycyjna mleczna czekolada, ale nie będą mieć w składzie mleka ani innych produktów odzwierzęcych. Na klientów czekają trzy warianty smakowe – pomarańczowy, karmel z solą lub karmelizowany orzech laskowy.

Mars liczy na zainteresowanie nowością przed świętami

Kerry Cavanaugh, dyrektor odpowiedzialny w Mars Inc. za czekolady powiedział, że to pierwszy wyrób wegański marki. Firma spodziewa się, że nowy produkt stanie się popularny w okolicach świąt Bożego Narodzenia. Czekolady marki Galaxy otrzymały certyfikat od brytyjskiej organizacji Vegan Society. Instytucja wyraziła zezwolenie na rejestrację produktu marki Galaxy jako przyjaznego dla wegan.

Nowość ma się pojawić się w sprzedaży 18 listopada w sklepie własnym brandu (w tym także w sklepie internetowym) oraz także w Tesco, Ocado i na Amazonie. Czekolada ma kosztować 3 funty za tabliczkę o wadze 100 gr. To dwa razy więcej niż zwykła czekolada tej marki.

Roślinne burgery są cały czas na topie

Jak się okazuje moda na bycie eko rozprzestrzenia się lotem błyskawicy. Do tego trendu wpisuje się także ograniczanie spożycia mięsa. Duże sieciowe restauracje robią ukłon w stronę tego, co dzieje się obecnie na rynku.

Coraz więcej firm zaczyna sygnować swoje wyroby jako roślinne. Ostatnio takiego  burgera wprowadził do swojej oferty Burger King. Nazywa się Rebel Whopper.

Kotlet wykonany jest w pełni z produktów roślinnych, jednak w smakiem i strukturą przypomina wołowinę. Jest przeznaczony dla osób, które już ograniczają spożycie mięsa lub dopiero o tym myślą. Amatorami takiego przekąski mogą być także osoby, które na co dzień jedzą mięso, ale nie odmawiają sobie produktów roślinnych. Produkt nie jest nazwany wegetariańskim, ponieważ kotlet roślinny grillowany jest na tym samym grillu co wołowina.

fot.mat.pras. https://www.facebook.com/galaxy/