Nowy fundusz ma zaspokoić inwestycyjny apetyt foodtechów: 105 mln EUR od FoodLabs

Dodane:

MamStartup logo Mam Startup

Nowy fundusz ma zaspokoić inwestycyjny apetyt foodtechów: 105 mln EUR od FoodLabs

Udostępnij:

Berlińska firma FoodLabs zamknęła trzeci fundusz o wartości 105 mln euro. To na wsparcie startupów zmieniających przyszłość żywności na styku zrównoważonego rozwoju, zdrowia i technologii klimatycznej. Firma planuje zainwestować kapitał w rolnictwo, odporność systemów żywnościowych i rozwiązania zdrowotne nowej generacji.

Inwestowanie w infrastrukturę systemu żywnościowego przyszłości

W rolnictwie firma wspiera technologie, które zwiększają plony, jednocześnie zmniejszając zależność od środków chemicznych. Jej wczesne inwestycje obejmują Voltrac, który opracowuje autonomiczne ciągniki, oraz Deutsche Agrarfinanz (DAF), agrofintech zapewniający krótkoterminowe finansowanie dla rolników. Baza LP FoodLabs obejmuje zróżnicowaną grupę inwestorów strategicznych, takich jak Bitburger Holding, Nestlé, Red Bull i niemiecki bank rozwoju rolnictwa Rentenbank.

FoodLabs ma na celu przyspieszenie innowacji, które wzmacniają bezpieczeństwo żywnościowe, zmniejszają emisje i promują zdrowsze spożycie. Łącząc wiedzę naukową, wczesne wsparcie operacyjne i strategiczne relacje branżowe, firma pozycjonuje się jako jeden z najbardziej aktywnych inwestorów wczesnego etapu w Europie w zakresie zrównoważonych innowacji żywnościowych.

Od studia venture capital do europejskiego inwestora w technologie spożywcze

Założona w 2016 roku przez Christophe’a F. Maire’a firma FoodLabs powstała w oparciu o przekonanie, że jedna z najbardziej krytycznych dla klimatu gałęzi przemysłu na świecie pozostaje niedostatecznie zdigitalizowana i gotowa do transformacji. Firma łączy klasyczne inwestycje venture capital z praktycznym wsparciem studia venture capital, pomagając założycielom w weryfikacji pomysłów, skalowaniu technologii i budowaniu partnerstw z producentami i instytucjami badawczymi.

Portfolio spółki obejmuje precyzyjnie fermentowane produkty mleczne (Formo), platformy rolnictwa regeneracyjnego (Klim) oraz rozwiązania białkowe oparte na grzybni (Infinite Roots), odzwierciedlając jego skupienie się na zmianie sposobu produkcji i konsumpcji żywności.

Czytaj także: