Nic więc dziwnego, że roślinne zamienniki mięsa cieszą się tak dużą popularnością. Teraz do grona producentów roślinnych odpowiedników dołączył polski startup Roślinny Qurczak. Firma wykorzystuje do ich produkcji białka pochodzące z fasoli i pszenicy i jak zapewnia produkt ten zawiera bardzo ważne dla naszego organizmu aminokwasy egzogenne.
– Nie używamy żadnych ulepszaczy, a jako lokalni producenci lubimy mówić o tym, że połowa naszego produktu to polska biała fasola, kupowana od lokalnych rolników. W dużym skrócie – chcemy dostarczać produkt, który niezauważalnie zastąpi w kuchni mięso kurczaka, będąc jego analogiem jeden do jednego, a nie będzie niósł ze sobą tak wielkiego obciążenia dla planety, dla zwierząt i zdrowia – tłumaczy w rozmowie z INNPoland.pl Joanna Kuźniacka przedstawicielka Roślinnego Qurczaka.
Jak ustalił serwis, tylko w maju Roślinny Qurczak zastąpił 633 kurczaki, które można obecnie kupić w dwóch supermarketach Auchan (w Józefosławiu oraz w Brwinowie). Firma aktualnie zamyka pierwszą rundę inwestycyjną i zapowiedziała, że w listopadzie przeniesie się do większego zakładu produkcyjnego.