Według najnowszego raportu Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) spożywanie alkoholu jest jednym z głównych czynników ryzyka utraty zdrowia wśród ludzi. Dlaczego zatem nie chronimy naszego organizmu przed negatywnymi skutkami spożywania alkoholu?
Odpowiedź jest prosta: brak skutecznego rozwiązania chroniącego przed negatywnymi następstwami konsumpcji etanolu, czyli alkoholu.
Alcorythm to innowacyjny preparat w płynie, zapobiegający negatywnym skutkom spożywania alkoholu, czyli tzw. „efektowi kaca” oraz chroniący konsumenta przed długofalowymi, negatywnymi skutkami konsumpcji etanolu. Już niebawem produkt zadebiutuje na polskim rynku w kanale HoReCa (bary, restauracje, kluby).
Twórcą preparatu alcorythm jest firma biotechnologiczna Nomi Biotech Corporation, założona przez Marcina Jaskułę, Polaka od wielu lat mieszkającego w Azji, Kohei’a Yagi, Japończyka z doktoratem z cytogenetyki, który od lat mieszka w Polsce i zajmuje się branżą gastronomiczną, oraz mec. Michała Żukowskiego, specjalistę od zagadnień prawnych związanych z sektorem badań i rozwoju, eksperta Banku Światowego w tej dziedzinie.
Do firmy bardzo szybko dołączył też dr Jakub Urbański – biolog molekularny, który swoją karierę naukową rozpoczynał na uniwersytecie w Ultrechcie, a po powrocie do Polski założył pierwszą w naszym kraju firmę zajmującą się przemysłową produkcją białka z owadów – HiProMine.
Niedawno start-up Nomi Biotech Corporation otrzymał pozytywną decyzję z Narodowego Centrum Badań i Rozwoju na finansowanie prac badawczo-rozwojowych (grant w wysokości ponad 1 mln zł), związanych z problematyką dehydrogenazy aldehydowej. Projekt ma na celu opracowanie kombinowanej formulacji, która poprzez hamowanie akumulacji toksycznego aldehydu octowego w organizmie wydatnie podniesie poziom aktywności dehydrogenazy aldehydowej, która odpowiada za tzw. „efekt kaca”.
Badania będą również nakierunkowane na rozwiązanie problemu nietolerancji alkoholowej wśród populacji azjatyckiej, z których około 50% (czyli ponad 2 miliardy ludzi) reaguje na alkohol znacznie gorzej niż Europejczycy czy Amerykanie. Przyczyną tego jest mutacja genetyczna, z powodu której powstaje nieaktywna forma dehydrogenazy-2 aldehydu (ALDH2). Takie osoby, w momencie gdy spożywają alkohol, reagują podobnie jak alkoholicy. W ich organizmie gromadzi się aldehyd octowy który sprawia, że twarz natychmiast czerwienieje, serce bije szybciej, pojawiają się nudności i wymioty. Co więcej, nieaktywna postać ALDH2 zwiększa u nich ryzyko zachorowania na nowotwory oraz zmniejsza skuteczność nitrogliceryny, stosowanej w leczeniu choroby wieńcowej.
Projekt startupu Nomi Biotech Corporation zostanie wykonany we współpracy z Warszawskim Uniwersytetem Medycznym oraz Narodowym Instytutem Leków.
Firma poszukuje obecnie inwestora strategicznego, z którym przeprowadzi intensywny proces komercjalizacji wynalazku na rynkach europejskich oraz azjatyckich.