Rebread pozyskał milion złotych. Przerobi czerstwy chleb na inne produkty

Dodane:

Informacja prasowa Informacja prasowa

rebread

Udostępnij:

Rebread otrzymał finansowanie od funduszu Augere HFF. Dzięki pozyskanym środkom krakowski startup zwiększy skalę badań nad wykorzystaniem niesprzedanego pieczywa i wdrożenie uzyskanych w ten sposób technologii.

– Doceniamy innowacyjność idei Rebread, skalowalność projektu, jego duży potencjał rozwoju nie tylko w Polsce, ale i w całej Europie. Dlatego zdecydowaliśmy się wesprzeć projekt zapewniając finansowanie w kwocie 1 mln zł. Doświadczenie i kompetencje biznesowe zespołu zarządzającego Rebread, były również niebagatelnym argumentem dla rozpoczęcia współpracy – mówi dr Tomasz Kaniowski, prezes zarządu AUGERE HFF.

Początki Rebread

Rebread zajmuje się badaniami, rozwojem know-how i produkcją artykułów spożywczych z wysuszonego, niesprzedanego pieczywa.

Idea Rebread narodziła się dwa lata temu w Krakowie, gdzie właściciele rzemieślniczej piekarni Handelek – Katarzyna Młynarczyk i Bartłomiej Rak – musieli zmierzyć się z problemem zagospodarowania niewielkiej ilości niesprzedanego pieczywa. Tak powstał pomysł, który rozwinął się w wielopłaszczyznowy startup zajmujący się z jednej strony badaniami naukowymi nad nowymi technologiami suszenia, przechowywania i wykorzystywania niesprzedanego pieczywa, a z drugiej – jego rynkowym wykorzystaniem.

Posłuchaj podcastu:

Naszym głównym celem jest uratowanie jak największej ilości niesprzedanego chleba. Chcemy stworzyć nowe rozwiązania, by czerstwy chleb zmienił się z odpadu w surowiec, który można ponownie wykorzystać – wyjaśnia Bartłomiej Rak, założyciel i pomysłodawca Rebread.

Skala marnowania pieczywa

Raporty Banków Żywności informują, że w samej Polsce co roku marnują się 2 miliony ton pieczywa. Podobnie jest w innych krajach, gdzie chleb stanowi podstawę wyżywienia, a więc praktycznie w całej Europie. Działania Rebread zakładają badania nad przygotowaniem receptur i technik przerabiania czerstwego pieczywa. Szeroki zakres tego innowacyjnego projektu już dziś obejmuje dalsze badania, jak również już gotowe receptury m.in. przypraw spożywczych, destylatów alkoholowych, piwa, kwasu chlebowego i nowych produktów piekarniczych. Oprócz rozwiązań z branży spożywczej obszarem badań i wdrożeń Rebread objęte są także produkty z branży kosmetycznej, opakowania, biodegradowalny surowiec do druku 3D, a nawet podkłady do produkcji grzybów.

Pomysłodawcy chcą, by z opracowanych gotowych rozwiązań mogli korzystać także inni przedsiębiorcy. Dlatego pewną część receptur i technologii chcą udostępniać nieodpłatnie wszystkim chętnym: piekarniom, zakładom produkcyjnym i osobom prywatnym. – Dla mnie ważny jest nie tylko produkt, ale przede wszystkim idea ratowania chleba. Dlatego chcemy różnym podmiotom dać możliwość dołączenia do tej misji i wykorzystania, często nieodpłatnie, technologii, które opracujemy i udostępnimy w ramach naszego projektu. Dzięki temu zmniejszy się ilość marnowanej żywności w dużej skali. Chleb w wielu miejscach Europy dostanie drugie życie. Coś co dziś jest odpadem jutro będzie cennym surowcem do produkcji pełnowartościowych produktów – mówi Bartłomiej Rak.