Rosną ceny żywności na świecie

Dodane: 31.05.2021

Hanna Baster

Udostępnij:

Rosną ceny żywności na światowych rynkach. Główną przyczyną jest spadek wartości dolara i rosnący popyt z Chin.
Ceny żywności (oils&meals) rosną nieprzerwanie od pierwszych miesięcy pandemii (50% wzrost od zeszłego roku), jednak do października zeszłego roku te wzrosty nie dotyczyły zbóż. Sytuacja zmieniła się w październiku ubiegłego roku, a ceny zbóż poszybowały już mocno w górę z początkiem tego roku – indeks World Bank Grain Price Index wzrósł o 18% w przeciągu ostatnich czterech miesięcy i jest wyższy o 25% niż rok temu.

źródło: Bank Światowy

Skąd te wzrosty?

Według ekspertów Banku Światowego ceny kukurydzy i soi napędza głównie zwiększony popyt na te zboża z chińskich chlewni, które odbudowują populację trzody po afrykańskim pomorze świń. Drugą częścią odpowiedzi jest spadek wartości dolara (9% od kwietnia 2020 do kwietnia 2021), który przełożył się początkowo na globalne obniżenie cen wielu produktów żywności w walutach krajowych, co w dłuższym okresie spowodowało zmniejszenie produkcji, braki na rynku, a w konsekwencji przewagę popytu nad podażą i ponowny wzrost cen.

Wzrosty również w Polsce

Globalne trendy na rynku żywności wpływają na ceny w Unii Europejskiej, jak i na naszym rodzimym rynku. Obecnie za tonę pszenicy trzeba zapłacić 973 złote za tonę.

 

 

 

icon-112px-padlock Created with Sketch.

Dołącz do naszego newslettera lub podaj swój adres, jeśli już jesteś naszym subskrybentem