Solisz posiłek zanim go spróbujesz? Być może nie nadajesz się na szefa

Dodane:

MamStartup logo Mam Startup

Udostępnij:

Mark Snyder, psycholog społeczny z Uniwersytetu Minnesoty, zażartował kiedyś, że nie chciałby mieć szefa, który soli potrawy przed spróbowaniem. Okazuje się, że ten drobny szczegół może decydować o sposobie zarządzania firmą i o tym, jak przełożony traktuje swoich pracowników.

Według Dariusza Dolińskiego, psychologa z Uniwersytetu SWPS we Wrocławiu, najczęściej popełnianym błędem przez menadżerów jest brak komunikacji z pracownikami. Stawiają oni podwładnych przed faktem dokonanym, czyli solą potrawę zanim jeszcze ją skosztują. Często również przekazują informacje zatrudnionym osobom, nie biorąc pod uwagę ani grupy docelowej, ani sytuacji, w jakiej się znajdują. 

Źródło: SWPS