Zgłoś swój udział tutaj: LINK DO REJESTRACJI
Dwie poprzednie edycje zaangażowały w sumie ponad 100 uczestników oraz 24 ekspertów z branży spożywczej z takich firm i organizacji jak m.in.: Maspex, Danone, MOWI, Roślinnie Jemy, Banki Żywności oraz wielu innych. Pokazały jak skutecznym sposobem projektowania innowacji są warsztaty innowacji otwartej, prowadzone z wykorzystaniem metodologii design thinking oraz human centered design. W ubiegłych latach uczestnicy maratonu, pracując w 4-5 osobowych zespołach wypracowali rozwiązania i prototypy nowych produktów spożywczych oraz procesów usprawniających sektor rolno-spożywczy w obszarach takich jak alternatywne źródła białka, personalizacja żywności, zrównoważone rolnictwo i akwakultura, gospodarka obiegu zamkniętego czy identyfikowalność łańcucha produkcji żywności. Podczas finału wydarzenia zaprezentowali swoje koncepcje przed jury składającym się z mentorów, doświadczonych praktyków działających od lat w branży (dyrektorów innowacji, głównych technologów oraz przedstawicieli funduszy inwestycyjnych). Przykładowe produkty i rozwiązania wypracowane podczas drugiej edycji to inteligentne systemy pozwalające na dozowanie produktu na wagę w zależności od potrzeb i upodobań konsumenta, desery na bazie aquafaby czy biofu, masa wysokobiałkowa, powstała na bazie produkcji mikrobiologicznej.
Sprawdź szczegóły tegorocznej edycji i wypełnij FORMULARZ REKRUTACYJNY.
Czym jest Challenge Labs 2021?
Tegoroczna edycja Challenge Labs to maraton projektowania innowacji, którego uczestnikami będą doktoranci, naukowcy, profesjonaliści i specjaliści z branży spożywczej. Do udziału w maratonie zapraszamy zarówno technologów i inżynierów produkcji, specjalistów i managerów innowacji jak również osoby reprezentujące pozostałe obszary biznesowe w sektorze rolno-spożywczym. Podczas serii warsztatów przeprowadzimy zespoły uczestników przez etapy projektowania innowacji od zdefiniowania wyzwania do prezentacji inwestorskich. Uczestnikom zaprezentujemy również wyniki badania branżowego „Wyzwania i perspektywy rozwoju rynku spożywczego”, realizowanego w okresie lipiec – wrzesień 2021 przy udziale przedstawicieli firm i organizacji związanych z rynkiem spożywczym w Polsce. Ostatniego dnia maratonu zespoły pod czujnym okiem mentorów przeprowadzą testy swoich koncepcji z konsumentami oraz przedstawią prezentacje inwestorskie gremium oceniającym projekty.
Szczegółowe informacje dotyczące tegorocznej edycji oraz wyniki badania branżowego przeprowadzonego w 2020 roku można znaleźć tutaj: https://jedzenieprzyszlosci.pl/
Dlaczego warto wziąć udział?
Challenge Labs to unikatowe wydarzenie w branży, dzięki któremu możesz mieć wpływ na kierunek rozwoju projektowania innowacji na rynku jak również w swojej organizacji. Biorąc udział w maratonie:
- Doświadczasz procesu projektowania innowacji w kontekście branży spożywczej od A do Z,
- Poznajesz profesjonalne metody i narzędzia projektowania innowacji,
- Zdobywasz wiedzę ekspercką i praktyczne doświadczenie z zakresu filozofii design thinking i service design,
- Poznasz trendy i przewidywania ekspertów branżowych w kontekście przyszłości rozwoju produktów i technologii w obszarze spożywczo-rolnym,
- Zyskujesz możliwość skonsultowania swoich pomysłów z ekspertami z sektora rolno-spożywczego,
- Bierzesz udział w konkursie, którego nagrodą główną jest czek na 2000 euro oraz wiele innych nagród!
Zobacz, co mówią o warsztatach uczestnicy pierwszej edycji Challenge Labs:
Rekrutacja trwa! – zgłoś się i działaj z nami
Masz doświadczenie w branży spożywczej? Jesteś doktorem, naukowcem, profesjonalistą lub ekspertem z doświadczeniem i pomysłami na innowacje w branży rolno-spożywczej? Zgłoś się do udziału w maratonie projektowania innowacji i stwórz z nami jedzenie przyszłości!
Wypełnij FORMULARZ REKRUTACYJNY do 19 września 2021 r. i opisz, dlaczego właśnie Ty powinieneś/powinnaś znaleźć się w grupie innowatorów sektora rolno-spożywczego. Do 24 września wybierzemy najlepszych kandydatów, którzy stworzą zespoły o zróżnicowanej wiedzy i doświadczeniu.
Innowacje – czym są i co im sprzyja?
Całość wydarzenia skupiona jest wokół tematu projektowania innowacji. Skuteczność tworzenia kreatywnych rozwiązań zależna jest od kilku czynników m.in. różnorodnych umiejętności członków zespołu i perspektyw podejścia do problemu. O tym, co wpływa na proces kreowania najlepszych pomysłów, opowiada jeden z ekspertów-mentorów ubiegłych edycji Challenge Labs, Michał Sturtz, Innovation Director – Branding at MOWI.
Jeśli zainteresował Cię nasz hackaton koniecznie odwiedź stronę Challenge Labs 2021 i zgłoś się jako uczestnik, mentor lub partner biznesowy wydarzenia.
Kilka słów o organizatorze
„Challenge Labs” to projekt wspierany przez EIT Food. EIT Food to wiodąca europejska inicjatywa w zakresie innowacji w dziedzinie żywności, której celem jest uczynienie systemu żywności bardziej zrównoważonym, zdrowym i godnym zaufania.
EIT Food to część Europejskiego Instytutu Innowacji i Technologii (EIT) – niezależnego organu Unii Europejskiej utworzonego w 2008 roku i składającego się z kluczowych graczy branżowych (ponad 90 organizacji partnerskich i ponad 50 start-up’ów z 16 państw członkowskich UE). Celem EIT Food jest stworzenie i promowanie w całej Europie środowiska sprzyjającego innowacyjności i przedsiębiorczości.
W Warszawie powstał jeden z pięciu regionalnych oddziałów EIT Food tzw. Centrum Kolokacji (Co-Location Centre – CLC). Obejmuje ono region Europy Środkowo-Wschodniej oraz kraje nordyckie. Więcej o EIT Food: www.eitfood.eu lub social media: Twitter, Facebook, LinkedIn, YouTube lub Instagram
Artykuł powstał we współpracy z EIT Food