Artur Racicki ustępuje ze stanowiska CEO Social WiFI. Zajmie się projektami social-impactowymi

MamStartup logo Mam Startup

Po siedmiu latach za sterami Social WiFi Artur Racicki ustępuje ze stanowiska dyrektora generalnego. Jego miejsce zajmie Paul Webster, który dołączył do spółki dwa lata temu.

Mimo zmian w strukturach firmy Artur Racicki nie rozstaje się z Social WiFi na dobre. Rafał Brzoska, który od dawna angażuje się w spółkę jako inwestor, powołał Racickiego do Rady Nadzorczej. W efekcie były CEO Social WiFi nadal będzie wspierać firmę w procesach związanych z inwestycjami i M&A.

– Udało nam się stworzyć biznes, który obecnie sprzedaje usługi na 80 rynkach. Jako członek Rady Nadzorczej nadal będę służył pomocą i bacznie przyglądał się rozwojowi spółki. Ta zmiana pozwoli mi skupić się na wsparciu projektów impactowych, czyli tych z obszaru green-tech i clean-tech, w tym wzmocnić operacyjnie spółkę SEEDiA.city – mówi Artur Racicki.

Plany nowego CEO Social WiFi

Przedsiębiorca wyjaśnia, że przygotowania do zmiany trwały od kilku miesięcy. W efekcie Paul Webster, który przeszedł z konkurencyjnej brytyjskiej firmy do Social WiFi 2 lata temu, został mianowany dyrektorem generalnym. Jego głównym celem będzie rozwój Social WiFi na rynkach zagranicznych i wzmocnienie działalności operacyjnej firmy. W realizacji powyższych zamiarów pomoże mu nowo ustanowiony zarząd. W jego skład wchodzą: Jakub Gocławski, pełniący funkcję CTO i Karol Nowalski jako COO.

– Przyjęcie roli CEO w Social WiFi to dla mnie jednocześnie zaszczyt i wyzwanie. Cieszy mnie, że zespół pokłada we mnie wiarę. Przez ponad dwa lata pracowałem z Arturem nad międzynarodowym rozwojem firmy i transformacją wielu aspektów działalności Social WiFi. Wspólnie z Jakubem i Karolem stworzyliśmy nową wizję spółki i plan jej wdrożenia. Zmiana w zarządzie pozwoli nam jeszcze skuteczniej realizować ten plan i dalej wspierać stacjonarne biznesy w pozyskiwaniu i utrzymywaniu klientów – mówi Paul Webster.

Inwestycja w Social WiFi

Przypomnijmy, że Social WiFi to spółka technologiczna, która pomaga lokalom i punktom usługowym w kontakcie z klientami. Za pośrednictwem Social WiFi ich właściciele mogą udostępnić odwiedzającym sieć WiFi i wysyłać powiadomienia, na przykład z rabatem lub informacją o ofercie.

Niedawno w rozwój projektu zaangażowało się KVARKO. Na początku marca fundusz venture capital zainwestował w Social WiFi milion złotych. Przy tej okazji przedstawiciele firmy wyjaśnili, że przeznaczą pozyskane środki na rozwój Captive Portal, czyli narzędzia, które w połączeniu z panelem analitycznym, pozwala na dostosowywanie komunikacji do grupy odbiorców, co ma się przekładać na jakość obsługi i powracających klientów.

– Social WiFi ma wszystko, co powinna mieć młoda, dobrze rokująca firma: wizję rozwoju technologii, globalne ambicje, zweryfikowany model biznesowy i bardzo zaangażowany, międzynarodowy zespół. To wszystko powinno pozwolić na skokowe zwiększenie skali działalności – powiedział przy okazji inwestycji Paweł Wielgus, prezes zarządu KVARKO.

Teraz Social WiFi będzie rozwijać się za sterami Paula Webstera.