Co zrobić z odpadami piwnymi? Można je na przykład zamienić w biopaliwo

Udostępnij:
W świecie technologii pojawia się coraz więcej pomysłów na tworzenie ekologicznego paliwa. Jednym z najnowszych jest wykorzystanie odpadów z przemysłu browarniczego. Czy ten wynalazek ma szansę odmienić przemysł?

Proces produkcji piwa tak samo jak każdy inny przyczynia się do wytwarzania odpadów, z którymi gospodarka musi się w jakiś sposób uporać. Resztki ziaren (w formie proszku, który jest bogatym źródłem białka i błonnika) zwykle trafiają do paszy dla bydła, ale niestety często lądują także na wysypiska śmieci, gdzie po prostu się marnują. Naukowcy z Politechniki w Virginii (Virginia Tech) znaleźli jednak kolejny sposób na to, jak w pożyteczny sposób wykorzystać pozostałości po produkcji popularnego napoju alkoholowego. Ich zdaniem odpady po ziarnach można wykorzystać do tworzenia nowych rodzajów źródeł białka, a także biopaliwa. W ten sposób składnik, który zawiera do 30% białka i do 70% błonnika, mogą być przekształcone w coś całkowicie funkcjonalnego.

- W przemyśle piwowarskim istnieje pilna potrzeba ograniczenia ilości odpadów - mówi dr Haibo Huang, główny badacz zaangażowany w projekt, przy którym współpracował z lokalnymi browarami.

- Zużyte ziarno ma bardzo wysoki procent białka w porównaniu z innymi odpadami rolniczymi, więc naszym celem było znalezienie nowatorskiego sposobu ich wydobycia i wykorzystania - dodaje Yanhong He, absolwent uczelni, który wypowiadał się w sprawie projektu na forum American Chemical Society.

Jak zdaniem naukowców zamienić resztki z biopaliwo? Do 83% białka z młóta został stworzony koncentrat - do niego należy dodać odpowiednie kultury bakterii, dzięki którym odpady zamienią się w materiał napędowy. Naukowcy wykorzystali do tego celu nowy gatunek Bacillus lichenformis - to właśnie dzięki niemu można przekształcić młóto w 2,3-butanodiol, czyli związek używany do wytwarzania wielu produktów, takich jak kauczuk syntetyczny, plastyfikatory i paliwo.

Kierunek rozwoju tej technologii ma ogromny potencjał, ale zespół pracuje obecnie nad wynalezieniem tańszych i bardziej dostępnych enzymów do oddzielania składników białka i błonnika, aby proces ten był przystępniejszy cenowo i bardziej zrównoważony.