Finansowy zastrzyk dla HoReCa, ale tym razem to nie KPO. Polsko-brytyjski startup Embargo pozyskuje 3,5 mln USD

Dodane:

MamStartup logo Mam Startup

Finansowy zastrzyk dla HoReCa, ale tym razem to nie KPO. Polsko-brytyjski startup Embargo pozyskuje 3,5 mln USD

Udostępnij:

Embargo, polsko-brytyjski startup oferujący rozwiązania dla branży HoReCa, zamknął rekordową rundę finansowania, pozyskując 3,5 mln dolarów od grona inwestorów z Polski, Wielkiej Brytanii i USA. Firma, założona przez Fryderyka Szydłowskiego i Tsewanga Wangkanga, planuje wykorzystać środki na ekspansję i rozwój nowych produktów. Jako pierwszy o inwestycji poinformował serwis Puls Biznesu.

Inwestorzy i ich wsparcie

Wśród inwestorów znaleźli się m.in. Paul Statham (założyciel Condeco), Christo Georgiev (twórca myPOS), fundusz Hampton Finance, Stephen Zinser, Oh Polly z Mike’iem Branneyem, a także polscy inwestorzy, tacy jak Tomasz Woźniak (założyciel Future Mind), Paweł Masalski (twórca MoodUp), Adam Radzki oraz Cobin Angels. Po raz drugi w spółkę zainwestował również Paweł Fornalski, twórca IAI, której sprzedaż na rzecz Montagu Private Equity jest w toku.

Czytaj także: Embargo pozyskuje ponad 3 miliony złotych od Pawła Fornalskiego, Opoka TFI i jednego z szefów Revolut

Rozwój i plany na przyszłość

Embargo odnotowało blisko trzykrotny wzrost przychodów w ciągu ostatnich dwóch lat, obsługując 3 tys. lokali gastronomicznych. Firma planuje zatrudnić nowych pracowników do zarządzania w Wielkiej Brytanii i Polsce, a także rozwinąć dział sprzedaży i operacyjny. Środki zostaną również przeznaczone na sfinalizowanie projektu AI, na który startup pozyskał dofinansowanie od brytyjskiego rządu.

Strategia wzrostu Embargo

Cytowany przez serwis XYZ Fryderyk Szydłowski, współzałożyciel Embargo, podkreśla, że firma dąży do „zdrowego wzrostu” i unika „przeinwestowania”. Churn rate wynosi obecnie około 1% wśród biznesów, co świadczy o stabilności i jakości usług. Celem jest dwu- lub trzykrotny wzrost przychodów rok do roku, z naciskiem na długoterminowy rozwój.

Czytaj także: Embargo pomoże restauracjom dostarczać posiłki. Wprowadza nową funkcję do systemu

Embargo oferuje platformę do zarządzania biznesem gastronomicznym, łączącą CRM z programem lojalnościowym i aplikacją mobilną. Rozwiązania te pomagają lokalnym restauracjom i kawiarniom wprowadzać nowoczesne narzędzia lojalnościowe i CRM, które dotychczas były dostępne głównie dla dużych sieci.

Czytaj także: