Założona przez specjalistkę w dziedzinie tekstyliów, Renukę Ramanujam, firma HUID niedawno przeniosła się do nowego laboratorium i przestrzeni biurowej, aby rozwijać swoją koncepcję opakowań kompostowalnych. Zespół jest wspierany przez National Manufacturing Institute Scotland (NMIS), prowadzony przez University of Strathclyde i będący częścią High Value Manufacturing (HVM) Catapult, podczas gdy Advanced Materials Research Laboratory (AMRL) na University of Strathclyde przeprowadza testy materiałów na bazie cebuli.
Cebula w DNA startupu
HUID oznacza „skórę” w języku niderlandzkim, który jest drugim językiem założycielki Renuki, podczas gdy „ui” jest również niderlandzkim słowem oznaczającym cebulę. Do tej pory firma stworzyła dwa prototypy – materiał podobny do kartonu, Pyber, oraz elastyczny odpowiednik folii, Cellofil – z testami mechanicznymi AMRL i oceną cyklu życia NMIS potwierdzającymi ich wydajność, funkcjonalność i ślad środowiskowy.
Czytaj także: Moda bardziej eko? Retraced z 15 mln EUR na zarządzanie zrównoważonym rozwojem marek fashion
Produkcja opakowań polega na ekstrakcji wysokiej jakości celulozy ze skórek cebuli i połączeniu jej w mieszankę biopolimerową, tworząc folię o wytrzymałości mechanicznej porównywalnej z konwencjonalnymi tworzywami sztucznymi. Skórki cebuli mają również właściwości antybakteryjne, co oznacza, że opakowanie może pomóc przedłużyć okres przydatności do spożycia łatwo psującej się żywności.
Łuski cebuli jak zbroja
– Łuski cebuli są naturalną formą opakowania, chroniącą cebulę przed uszkodzeniem i stanowią obfite źródło odpadów. Jednak po rozmowach z różnymi naukowcami zdałam sobie sprawę, że nikt nie wykorzystuje ich jako materiału i dostrzegłam lukę na rynku dla nowej odmiany ekologicznych opakowań – mówi Renuka Ramanujam. – Współpraca z NMIS i AMRL odegrała kluczową rolę w udoskonaleniu naszych produktów i uzyskaniu walidacji, której potrzebujemy, aby pokazać kupującym i konsumentom, że opakowania kompostowalne spełniają te same standardy, których mogą oczekiwać od jednorazowych opakowań plastikowych lub kartonowych – dodaje Ramanujam.
Czytaj także: W rolnictwie zamiast po innowacje sięgnijmy do korzeni – prof. UPP dr hab. Zuzanna Sawinska w cyklu „Pole do dyskusji”
– Szkocja szczyci się doskonałą społecznością startupów z uniwersytetami i innymi sieciami, takimi jak Scottish EDGE i IBioIC, zapewniającymi firmom kluczowe wsparcie na wczesnych etapach ich działalności. Pomogły mi one nie tylko uzyskać dostęp do wiedzy specjalistycznej i finansowania, ale także połączyły mnie z kluczowymi partnerami branżowymi oraz utalentowaną pulą stażystów i potencjalnych pracowników chętnych do zaangażowania się w HUID i zrównoważoną biotechnologię – komentuje Aineias Karkasinas, inżynier ds. zrównoważonego rozwoju w NMIS. – Kreatywne wykorzystanie łusek cebuli przez HUID minimalizuje ilość odpadów i jest świetną odpowiedzią na obecne zapotrzebowanie rynku na zrównoważone opakowania. Wspaniale było wspierać rozwój prawdziwie zrównoważonych rozwiązań i zapewnić firmie HUID głębszy wgląd w ekologiczność jej materiałów.