Impossible Foods wprowadzi na rynek wegańskie kiełbasy oraz wieprzowinę. Nowe produkty będą koszerne

Dodane:

Kasia Krogulec Kasia Krogulec

Impossible Foods wegańskie

Udostępnij:

Impossible Foods chce w najbliższej przyszłości wprowadzić na rynek wegańskie kiełbasy oraz wieprzowinę. Impossible Pork oraz Impossible Sausage są przeznaczone do certyfikacji halal i będą oznaczane jako koszerne.

Roślinne mięso o smaku wieprzowiny od Impossible Foods jest bezglutenowe, nie zawiera hormonów zwierzęcych ani antybiotyków. Jego głównym składnikiem jest soja i genetycznie modyfikowane drożdże.

Kiełbaski i wieprzowina powstają przy użyciu „hemu” – cząsteczki roślinnej, która ma w swoim składzie m.in. żelazo. Zarówno Impossible Pork, jak i Impossible Sausage mają taką strukturę i wygląd prawdziwego mięsa.

Plany Impossible Foods

Impossible Foods zamierza w tym roku skoncentrować się na ekspansji w Azji, gdzie popularne jest głównie mięso wieprzowe.

Przez najbliższe 2 lata firma chce zdobyć rynki międzynarodowe, w tym przede wszystkim właśnie Azji. Na CES 2020 firma przedstawiła także wypełnione zamiennikiem wieprzowiny tradycyjne chińskie pierożki gotowane na parze.

Bezmięsne burgery w Burger King

Od stycznia tego roku nowe rodzaje wegańskiego mięsa trafiły do 139 restauracji sieci Burger King w USA. Zamienniki wieprzowiny to obecnie część menu śniadaniowego. Stanowią m.in. wypełnienie croissantów.

Od niedawna Burger King oferuje kanapki Rebel Whopper. To bezmięsną wersja burgera Whopper. W skład burgera wchodzą paszteciki produkowane przez Unilever Plc.

Rebel Whopper to tzw. produkt „plant based”. Kotlet wykonany jest w pełni z produktów roślinnych, jednak w smaku i strukturze imituje wołowinę. Jest przeznaczony dla osób, które już ograniczają spożycie mięsa lub dopiero o tym myślą, a także dla osób, które na co dzień jedzą mięso, ale nie odmawiają sobie produktów roślinnych. Produkt nie jest nazwany wegetariańskim, ponieważ kotlet roślinny grillowany jest na tym samym grillu co wołowina.

Dla wegetarian Burger King ma już w swoim menu burgera Halloumi Jr, który jest produktem całkowicie wegetariańskim. Rebel Whopper to roślinna alternatywa dla klasycznego Whoppera, ale nie alternatywa wegetariańska.

Bezmięsna marka od Unilever – The Vegetarian Butcher, do tej pory nie zawarła umowy z dużą siecią restauracji. W zeszłym roku zaczęła dostarczać paszteciki dla „Rebel Whopper” do ponad 2500 restauracji. Nowy burger pojawił się m.in. w Polsce, Niemczech, Hiszpanii i we Włoszech.