Co dobrego spotkało Wasz startup w 2023 r.?
Firma NapiFeryn wygrała wyścig o dotację z Programu Nutritech, organizowanego przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju. Nasz projekt skupi się na profilowaniu białka z rzepaku pod zastosowania w przemyśle spożywczym, w sektorze tzw. analogów mlecznych.
Z czym mieliście problemy/co się nie udało w 2023 r.?
Czekamy z niecierpliwością na finalizację postępowań rejestrujących nasze białko z rzepaku jako składnik żywności.
Co zmienilibyście w prawie/przepisach, żeby lepiej Wam się funkcjonowało w 2024 r.?
Zdecydowanie wprowadzenie innowacji na rynek spożywczy byłoby szybsze, gdyby procedury rejestracyjne były bardziej dopasowane do sektora MŚP, czyli Małych i Średnich Przedsiębiorstw. Procedura rejestracji składnika żywności w EU jako tzw. Novel Food Ingredient jest zarówno czasochłonna, jak i kosztochłonna i w mojej ocenie spowalnia proces wprowadzania innowacji.
Magdalena Kozłowska – prezeska spółki NapiFeryn Biotech, która opatentowała nowatorską technologię pozyskiwania białek roślinnych z rzepaku, mogących stanowić alternatywę dla białka pochodzenia zwierzęcego i białek sojowych. Jest laureatką XIV edycji Konkursu Sukces Pisany Szminką Bizneswoman Roku w kategorii Liderka w Nowych Technologiach.