Poznaj zwycięzców EIT Food Innovation Prizes w Polsce

poznaj zwyciezcow eit food innovation prizes w polsce
Udostępnij:
EIT Food Innovation Prizes jest jednym z największych konkursów dla startupów rolno-spożywczych w Europie Centralnej i Wschodniej. Program skierowany jest do startupów we wczesnym stadium rozwoju, które proponują innowacyjne rozwiązania lub produkty mające potencjał przeksztacenia sektora spożywczego na bardziej zrównoważony. Rozmawiamy z zwycięzcami tegorocznej edycji wydarzenia.

Pierwsza nagroda EIT Food Innovation Prizes

Anna Ogar z MICROBE +

Opisz swoje rozwiązanie. Co zmienia i jaki problem rozwiązuje?

Microbe Plus to biotechnologiczny startup działający w sektorze agro-tech, tworzony przez doświadczony zespół naukowców i praktyków mających na koncie szereg innowacyjnych wdrożeń. Microbe Plus opracował dedykowane rolnictwu bioprodukty będące efektem połączenia mikrobiologii i biologii molekularnej. Nazwaliśmy je probiotykami dla roślin. 

Nasz biopreparat o charakterze aktywatora (stymulatora procesów życiowych) ma zapewnić kompleksową ochronę roślin, gwarantując ich optymalny wzrost od początkowego okresu rozwoju, aby podczas zbioru uzyskać wysoki plon o najwyższej jakości. Dodatkowo nasz bioprodukt ma chronić roślinę przed szkodnikami (głównie grzybami chorobotwórczymi), pozwalając na ograniczenie stosowania syntetycznych nawozów oraz środków ochrony roślin. 

Produkt stworzony został z myślą o minimalizacji strat w uprawach i hodowlach roślin wywoływanych przez patogeny. Optymalna ochrona roślin jest niezwykle ważna, gdyż wpływa na zwiększenie odporności na choroby i szkodniki. 

Jak wpadłaś na ten pomysł?

Microbe Plus to efekt pasji do mikroorganizmów – brzmi to ekstrawagancko, ale właśnie niezwykle różnorodny świat mikroorganizmów był punktem wyjścia dla opracowanej technologii. Interdyscyplinarny zespół jest gotów dołożyć wszelkich starań, aby zapewnić sukces firmie i jak najszybciej wprowadzić na rynek innowacyjny, przyjazny dla środowiska bioprodukt. 

Nasz zespół to mieszanka pasjonatów nauki z różnych dziedzin takich jak: biotechnologia, mikrobiologia, botanika, genetyka, współpracujących z doświadczoną kadrą menadżerską zorientowaną na biznes. Naszym celem jest zaoferowanie rolnikom bezpiecznych, przyjaznych dla środowiska i przystępnych cenowo bioproduktów do ochrony roślin.

Co sprawia, że twoje rozwiązanie jest innowacyjne? W jaki sposób pomoże ulepszyć nasz system spożywczy?

Nowe produkty biologiczne są szczególnie ważne w kontekście bio oraz eko upraw, gdyż są całkowicie biodegradowalne i nie stwarzają ryzyka obecności niepożądanych pozostałości w ziarnach, owocach i warzywach, co jest niezmiernie ważne dla przyszłych konsumentów. 

Nasze bioprodukty mają na celu poprawę bezpieczeństwa żywności i zrównoważony rozwój globalnego łańcucha dostaw produktów rolnych. Microbe Plus oferuje rozwiązania dostosowane do potrzeb klienta w celu dostarczenia indywidualnie dobranej receptury preparatu, zawierającej w swoim składzie szczepy bakteryjne skierowane przeciwko konkretnemu czynnikowi chorobotwórczemu (patogenowi) stanowiącemu niebezpieczeństwo dla upraw plantatora. Dzięki temu nasze rozwiązania doskonale wpisują się w europejską strategią The European Green Deal (Europejski Zielony Ład), która zakłada obniżenie zużycia chemicznych pestycydów o 50%, a syntetycznych nawozów o 20% do 2030 r. Wykorzystanie w rolnictwie naszych bioproduktów ma pozytywny wpływ na ograniczenie używania syntetycznych nawozów oraz środków ochrony roślin, dostarczając konsumentom bezpieczne produkty rolne.

Czy planujecie następne produkty?

Pomysł zakłada wprowadzenie na rynek innowacyjnego w skali globalnej rozwiązania w postaci bioproduktu o charakterze biostymulatora/aktywatora wzrostu, bazującego na bakteriach, które mogą zostać wykorzystywane jako indywidualnie dobrane biopreparaty wspomagające uprawę roślin. Opracowana formulacja, nazwana przez nas probiotykami dla roślin, ma zapewnić zdrowy wzrost roślin i poprawę ich witalności – tu nasuwa się analogia do preparatów probiotycznych stosowanych u ludzi, których zadaniem jest przynoszenie korzyści zdrowotnych. 

Rozpoczęliśmy współpracę z największym producentem roślin ozdobnych w Europie Centralnej, z trzema innowacyjnymi przedsiębiorstwami rolnymi o łącznej powierzchni uprawnej około 2,5 tysięcy hektarów, a także z największą winnicą w Małopolsce. Obecnie prowadzimy badania w warunkach laboratoryjnych i szklarniowych, testując nasze bioprodukty, ale jak najszybciej chcielibyśmy rozpocząć testy polowe, odzwierciedlające rzeczywiste warunki wzrostowe badanych roślin. Naszym celem jest oferowanie naszego bioproduktu nie tylko na rynku polskim, ale rynkach globalnych. 

Druga nagroda EIT Food Innovation Prizes

Dawid Wróblewski z Bio2materials

Opisz swoje rozwiązanie. Co zmienia i jaki problem rozwiązuje?

Bio2materials rozwija technologię produkcji wegańskiej skóry, opartej o wytłoki z jabłek. Nasz materiał jest substytutem dla skór zwierzęcych i sztucznych (z PU i PCV) i znajdzie zastosowanie w produkcji akcesoriów skórzanych, odzieży i obuwia. Przy jego produkcji nie dochodzi do okrucieństwa wobec zwierząt, a sam materiał jest wolny od substancji ropopochodnych i biodegradowalny. 

Jak wpadłeś na ten pomysł?

Wizja produktu pochodzi od dwóch przyjaciółek – Kasi Szpicmacher i Oli Kantor, które jako architektki pracowały w jednym biurze projektowym. Po wysłaniu maili do dziesiątek naukowców, nawiązały współpracę z prof. Arturem Bartkowiakiem, który dołączył do zespołu i opracował podstawy technologii Bio2materials. Jako ostatni założyciel do zespołu dołączył Dawid Wróblewski, który wsparł projekt w obszarze planu komercjalizacji i pozyskaniu pierwszego inwestora.

Co sprawia, że twoje rozwiązanie jest innowacyjne? W jaki sposób pomoże ulepszyć nasz system spożywczy?

Bio2materials posiada unikatowy proces produkcji – łączy rozwiązania z branży spożywczej i branży tekstylnej. Innowacją jest kompozycja materiału – 55%  masy to wytłoki jabłkowe, a pozostałe 45% to uważnie dobrane substancje organiczne. Wyróżnikiem jest brak wykorzystania plastików i osiągnięcie biodegradowalności, przy zachowaniu wysokich właściwości mechanicznych materiału i odporności na wodę.

Polska jest największym w Europie producentem jabłek oraz największym producentem soku jabłkowego. Ok 2.5 mln ton jabłek rocznie przetwarzamy na sok. Produktem ubocznym tego procesu jest ok 510 tys. ton pulpy zwanej wytłokami jabłkowymi. Przetwórnie szukają sposobów ich utylizacji lub komercjalizacji, a B2M dokładnie takie zastosowanie oferuje.

Czy planujecie następne produkty?

Pozyskaliśmy pierwszego inwestora, fundusz www.starfinder.eu, dzięki któremu otwieramy laboratorium w Warszawie i zatrudniamy zespół badawczy. Szukamy obecnie ko-inwestora, którego wsparcie pozwoli nam na budowę pilotażowej maszyny produkcyjnej już w trzecim kwartale 2021 roku.

Trzecia nagroda EIT Food Innovation Prizes

Ewelina Jamroz z Bio-Films

Opisz swoje rozwiązanie. Co zmienia i jaki problem rozwiązuje?

Opracowaliśmy technologię otrzymywania biodegradowalnych folii biopolimerowych typu „smart”. Celem takiego opakowania jest przedłużenie okresu przydatności do spożycia żywności (aktywne opakowanie) oraz przekazanie informacje o jakości produktu spożywczego (inteligentne opakowanie). Uzyskane powłoki są wytworzone z naturalnych surowców m.in.: surowce odpadowe przemysłu rybnego. Można dzięki nim wydłużyć trwałość produktów spożywczych, co skutkować będzie zmniejszeniem ilości marnowanej żywności lub zmniejszeniem zastosowania innych substancji chemicznych, mających na celu wydłużenie trwałości (np. konserwantów). A wszystko to przy użyciu technologii przyjaznej dla środowiska.  

Jak wpadłaś na ten pomysł? 

Zespół badawczy składa się z 5 pracowników Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Dr inż. Jamróz odpowiedzialna jest za wytworzenie folii typu „smart”. Dr inż. Tkaczewska wytwarza hydrolizat żelatynowy, który jest jednym ze składników folii oraz bada wpływ zaprojektowanych folii na jakość przechowywania produktów spożywczych. Dr inż. Zając oraz dr inż. Kulawik aplikują folie biopolimerowe na modelowe produkty spożywcze (np. schab wieprzowy, ryby, sery, owoce) oraz charakteryzują wpływ folii na jakość produktów spożywczych. Pomimo młodego wieku cechują się dużym dorobkiem naukowym i publikacyjnym w zakresie folii biopolimerowych i jakości żywności. W skład zespołu wchodzi również  mgr inż. Wojciech Przywała, który zajmuje się marketingiem i odpowiada za kwestie związane z transferem technologii z nauki do biznesu.

Czy planujecie następne produkty?

Głównym celem jest założenie spółki spin-off, która w całości będzie oparta na założeniu dotyczącym wdrożenia materiałów biodegradowalnych na rynek globalny. Obecnie skupiamy się na wzbogaceniu swojego portfolio, w którym umieszczamy różnego rodzaju folie typu „smart”.

 

Artykuł powstał we współpracy z EIT Food