“The future of farm to fork – digital solutions for short food chains” to półroczny projekt realizowany na zaproszenie Smart Agri Hubs. Celem projektu jest opracowanie rozwiązań informatycznych, których zastosowanie pomoże rolnikom dostarczać produkty bezpośrednio do klientów w ramach skróconego łańcucha dostaw „od pola do stołu”. Projekt ten jest realizowany jako jedna z inicjatyw Toruńskiej Agencji Rozwoju Regionalnego S.A. i Huba Innowacji Cyfrowych IoT North Poland Hub.
Kluczowym zdaniem projektu było przeprowadzenie wirtualnego Hackathonu, podczas którego uczestnicy szukaliby rozwiązań informatycznych odpowiadających potrzebom producentów, jak i klientów końcowych krótkich łańcuchów dostaw żywności. Wydarzenie to odbyło się w pierwszy weekend grudnia, 4 i 5.12.2020 r.
24 godziny inspiracji
Hackathon Hack3F rozpoczął się prelekcjami wprowadzającymi dotyczącymi potrzeb i oczekiwań uczestników krótkich łańcuchów dostaw czy też istniejących rozwiązań jako dobrych praktyk, które mogłyby zainspirować zespoły biorące udział w wydarzeniu. Eksperci przedstawili także ciekawe narzędzia, które mogłyby wesprzeć ich pracę nad rozwiązaniami. Po zaprezentowaniu tematów i mentorów rozpoczęła się pierwsza sesja mentoringowa. Następnie zespoły przystąpiły do pracy własnej nad projektami.
Kolejny dzień minął pod znakiem ostatnich szlifów nad rozwiązaniami, dwóch dodatkowych sesji mentoringowych oraz prezentacji wypracowanych prototypów. Ostatecznie, po obradach jury, podjęto decyzję o wyróżnieniu dwóch rozwiązań. Pierwsze zakładało utworzenie platformy pośredniczącej między rolnikami a ich klientami, budując przy okazji wokół niej społeczność konsumentów i producentów wspólnie realizujących model KŁŻ. Drugie z kolei to platforma, za pośrednictwem której na etapie prototypu użytkownicy mogliby sprawdzić, od którego rolnika mogą kupić produkty w danym sklepie spożywczym w swojej okolicy.
Zwycięskie zespoły otrzymają dostęp do aplikacji organizującej i ułatwiającej pracę na odległość PrivMX. Będą mogły również skorzystać z doradztwa biznesowego oferowanego przez Toruńską Agencję Rozwoju Regionalnego S.A.
Wsparcie ekspertów
Podczas sesji mentoringowych zespoły mogły korzystać ze wsparcia ekspertów w wielu dziedzinach. Do ich dyspozycji byli zarówno specjaliści branżowi, znający sektor Agri-Food, a także biznesowi i z zakresu IT. W gronie mentorów programu znaleźli się m.in. Jacek Lipski, Łukasz Łowiński z Instytutu Łukasiewicza, Dominik Pokornowski, czy dr. hab. Sylwia Żakowska-Biemans prof. SGGW.
Podczas Hackathonu pracy uczestników przyglądali się także reprezentanci dwóch funduszy inwestycyjnych – Krystian Bania, manager inwestycyjny w BTM Investments oraz prezes funduszu Augere Healthy Food Fund – Tomasz Kaniowski
Organizacja wydarzenia nie byłaby możliwa bez wsparcia ekspertów, mentorów, ale i partnerów merytorycznych projektu: Urzędu Marszałkowskiego Województwa Kujawsko-Pomorskiego, Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy, oraz Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie, Związku Pracodawców-Dzierżawców i Właścicieli Rolnych, Syneo.pl sp. zz o.o s.k i oczywiście sponsora nagrody dla zwycięzców, toruńskiego startupu PrivMX.
Doświadczenia, wiedza, wspólny cel
Celem wydarzenia było zarówno znalezienie rozwiązań ułatwiających korzystanie z modelu krótkich łańcuchów dostaw żywności w dobie pandemii, jak i promocja podejścia „od pola do stołu” zakładającego jak najbardziej bezpośrednie zakupy produktów spożywczych najwyższej jakości. Z pewnością przeprowadzenie Hackathonu oraz realizacja samego projektu zwiększyła świadomość i zapoczątkowała popularyzację trendu, który już znajduje w naszym społeczeństwie wielu odbiorców.
Być może grono to rozszerzy się jeszcze bardziej po ustaniu trwającego kryzysu sprawiając, że istniejące, jak i wciąż powstające rozwiązania również zyskają na popularności. A w nich, kto wie, może znajdą się rozwinięte już rozwiązania, które jako prototyp powstały w ramach Hack3F?
Projekt jest realizowany przez Toruńską Agencję Rozwoju Regionalnego S.A. i otrzymał dofinansowanie z programu badań naukowych i innowacji Horyzont 2020 Unii Europejskiej w ramach otwartego zaproszenia ogłoszonego i realizowanego w ramach projektu SmartAgriHubs (umowa o dotację nr 818182).
–
Autor: Paulina Rutz, specjalistka ds. promocji i komunikacji w projekcie The Future of Farm to Fork – digital solutions for short food chains i realizującej go Toruńskiej Agencji Rozwoju Regionalnego S.A. Do zespołu TARR S.A. dołączyła w 2018 roku jako młodszy specjalista ds. realizacji projektów międzynarodowych, teraz odpowiada za promocję online Agencji i Toruńskiego Parku Technologicznego. Tworzy wizerunek instytucji w sieci, ułatwiając przedsiębiorcom z woj. kujawsko-pomorskiego odnalezienie bieżących informacji o jej działaniach.