Project Eaden zwiększył tym samym swoje fundusze do 27 milionów euro. Według założeń, produkt ma odwzorowywać smak, konsystencję i wartości odżywcze mięsa zwierzęcego, ale jednocześnie ograniczyć negatywny wpływ hodowli zwierząt na środowisko. Hodowla zwierząt odpowiada za 12% rocznych emisji gazów cieplarnianych.
– Jesteśmy tu po to, aby odejście od konsumpcji mięsa zwierzęcego stało się oczywiste. Nasze produkty zapewniają smak, konsystencję i wartości odżywcze – powiedział Jan Wilmking, współzałożyciel firmy i były menedżer Zalando.
Kto zainwestował w Project Eaden?
Wraz z nim, za sterami Project Eaden stoi dr David Schmelzeisen, specjalista w dziedzinie inżynierii tekstylnej. To właśnie jego badania nad przędzeniem i mieszaniem włókien stały się podstawą opatentowanej technologii produkcji mięsa roślinnego.
Rundę finansowania prowadzili Planet A oraz REWE Group, z udziałem DeepTech & Climate Fonds, Happiness Capital, AgriFoodTech Venture Alliance, Creandum i FoodLabs.
– Project Eaden przewodzi tej zmianie dzięki nowej technologii włókien, która zapewnia alternatywę dla mięsa, która spodoba się nawet najbardziej sceptycznym konsumentom – powiedział Christoph Gras, partner generalny Planet A.
