Skalowanie przyszłości mięsa: Project Eaden z 15 mln euro na rozwój roślinnych alternatyw

Dodane:

MamStartup logo Mam Startup

Skalowanie przyszłości mięsa: Project Eaden z 15 mln euro na rozwój roślinnych alternatyw

Udostępnij:

Foodtechowy startup Project Eaden pozyskał 15 milionów euro w ramach nadsubskrybowanej rundy finansowania serii A. Firma planuje wprowadzić swoje ultra-realistyczne szynki roślinne na europejski rynek, zaczynając od Niemiec, oraz kontynuować prace nad nowymi technologiami produkcji mięsa roślinnego.

Project Eaden zwiększył tym samym swoje fundusze do 27 milionów euro. Według założeń, produkt ma odwzorowywać smak, konsystencję i wartości odżywcze mięsa zwierzęcego, ale jednocześnie ograniczyć negatywny wpływ hodowli zwierząt na środowisko. Hodowla zwierząt odpowiada za 12% rocznych emisji gazów cieplarnianych.

– Jesteśmy tu po to, aby odejście od konsumpcji mięsa zwierzęcego stało się oczywiste. Nasze produkty zapewniają smak, konsystencję i wartości odżywcze  – powiedział Jan Wilmking, współzałożyciel firmy i były menedżer Zalando.

Kto zainwestował w Project Eaden?

Wraz z nim, za sterami Project Eaden stoi dr David Schmelzeisen, specjalista w dziedzinie inżynierii tekstylnej. To właśnie jego badania nad przędzeniem i mieszaniem włókien stały się podstawą opatentowanej technologii produkcji mięsa roślinnego.
Rundę finansowania prowadzili Planet A oraz REWE Group, z udziałem DeepTech & Climate Fonds, Happiness Capital, AgriFoodTech Venture Alliance, Creandum i FoodLabs.

– Project Eaden przewodzi tej zmianie dzięki nowej technologii włókien, która zapewnia alternatywę dla mięsa, która spodoba się nawet najbardziej sceptycznym konsumentom – powiedział Christoph Gras, partner generalny Planet A.

Czytaj także: