Trzy startupy gluten-free: smacznie, zdrowo i z misją

Dodane:

Maroa Maria Czekańska

Trzy startupy gluten-free: smacznie, zdrowo i z misją

Udostępnij:

Dieta bezglutenowa to jedyne lekarstwo dla osób, które chorują na celiakię. W Ameryce szacuje się, że jest to 1% społeczeństwa, a we Włoszech – 1,6%. W Polsce na celiakię może cierpieć ok. 380 tys. osób. Z myślą o nich przyglądamy się trzem startupom: Hempeat, Planeat i Bread Free. Wszystkie one oferują produkty gluten-free.

Otrzymanie produktów bezglutenowych bywa często wyzwaniem. Nawet jeśli w ich produkcji nie używa się glutenu, nadal mogą występować śladowe ilości tego składnika związane z procesem produkcyjnym. Dla osób cierpiących na celiakię, jedynym skutecznym lekarstwem jest dieta bezglutenowa. Nie istnieje żadne magiczne lekarstwo czy tabletka, która mogłaby poradzić sobie z tą dolegliwością (przynajmniej na razie).

Zapoznaj się z trzema startupami, które wyróżniają się ofertą bezglutenowych produktów.

Bread Free

Projekt startupu Bread Free powstał w 2020 roku z jedną misją: umożliwić osobom cierpiącym na celiakię spożywanie bezglutenowych produktów o zachowanym smaku potraw, z których muszą zrezygnować. Dzięki opatentowanej technologii startup jest w stanie przetworzyć zboża zawierające gluten, takie jak pszenica, jęczmień i żyto, oddzielając ten składnik od tradycyjnej mąki.

Rozwiązanie startupu zostało już pomyślnie przetestowane w laboratorium i ma być wprowadzone na rynek pod nazwą Pura pod koniec 2024 roku.

Zespół startupu planuje także budowę nowej fabryki, zdolnej do produkcji do 24 ton bezglutenowej mąki pszennej dziennie. Ich celem jest uruchomienie tego centrum do września 2024 roku.

Źródło

Hempeat

Hempeat to polski startup technologiczny, specjalizujący się w tworzeniu żywności opartej na konopiach siewnych. Jego produkty są bezglutenowe, nie zawierają soi, są odpowiednie dla wegan i w powstały w 100% z polskich konopi. W ofercie można roślinnego gyrosa, burgera oraz klopsiki, które – jak deklarują ich producenci – są maksymalnie zbliżone w smaku do swoich mięsnych odpowiedników. Białko z ziaren konopi jest dobrze przyswajalne i hipoalergiczne, a technolog z Hempeat opracował odpowiednią strukturę i zawartość tłuszczu swoich produktów.

Planeat

Planeat to marka Nielone, która powstała z myślą o poszukiwaniu roślinnych zamienników, mających zadowolić nawet najbardziej zagorzałych mięsożerców. Twórcy rozpoczęli swoją działalność od kawiarni i restauracji, a później zdecydowali się na większy, startupowy projekt. Wśród ich oferty znajdziemy produkty bezglutenowe, takie jak: wege mielone, gyros czy czekolada.

Zdjęcie główne: Image by freepik

Czytaj także: