Rozmowy przy stole 0 tym, co na stole
Food Tech Congress to coroczna konferencja, podczas której eksperci z całego świata debatują nad rozwojem przemysłu żywnościowego oraz przyspieszeniu rewolucji. Organizatorzy FTC liczą, że wspólny wysiłek intelektualny oraz intensywny, dwudniowy networking przełożą się na konkretne działania na całym świecie. Właśnie dlatego na kongres zapraszani są przedsiębiorcy z sektora food tech, innowatorzy, inwestorzy oraz liderzy polityczni.
Zorganizowane na przełomie maja i czerwca w Warszawie wydarzenie poświęcone było 12 zagadnieniom, w tym m.in. jedzenie jako medycyna, alternatywy dla protein, nowe sposoby fermentacji, innowacyjne metody produkcji żywności oraz przechodzenie od linearnych do cyrkularnych systemów żywienia. W panelach – w sumie odbyły się 54 sesje – uczestniczyli przedstawiciele wszystkich kontynentów i pochodzący z 47 krajów, z czego najliczniej reprezentowana była Europa i obie Ameryki (odpowiednio 45% i 35% uczestników). Nie brakło polskich ekspertów: w gronie wyróżnionych mówców znaleźli się m.in. Przemysław Obłój (Chief Investment Officer z Blue Horizon oraz Ewa Karolewska z EIT Food. Poza nimi na dwóch scenach można było zobaczyć i posłuchać jeszcze 120 ekspertów dzielących się swoją wiedzą.
Alternatywne białka i agritech 5.0
– Gdy wspominam dwa dni spędzone razem, napełnia mnie inspiracja i nadzieja. Byliśmy świadkami przełomowych pomysłów, przełomowych technologii i rozwiązań dla najpilniejszych wyzwań naszych czasów. Podczas Kongresu Food Tech 2023 zgłębialiśmy szeroki zakres tematów: od alternatywnych białek i marnotrawstwa żywności po agritech 5.0 i przyszłość spersonalizowanego żywienia. Nasze panele dyskusyjne dyskusje, przemówienia i interaktywne sesje zagłębiały się w te tematy, przesuwając granice wiedzy i kwestionując konwencjonalne myślenie – komentuje Skaiste Knyzaite, partner zarządzający i współzałożycielka Food Tech Congress.
Kolejna odsłona wydarzenia odbędzie się w maju 2024 roku.