Antygrupa
Helsing, niemiecki startup zajmujący się technologiami obronnymi, zebrał 600 milionów euro, ponad dwukrotnie zwiększając swoją wycenę do 12 miliardów euro, w rundzie finansowania serii D prowadzonej przez Daniela Eka ze Spotify.
Bartosz Bunar i jego zespół HepaSwitch to grupa młodych naukowców z Warszawy, którzy z pasją podchodzą do walki z jednym z najbardziej śmiertelnych nowotworów – rakiem wątroby. W wywiadzie lider projektu opowiada o innowacyjnej terapii mRNA, potencja...
Czym jest "zły pomysł", jakie błędy popełniają założyciele startupów i dlaczego tak wiele osób z naszego ekosystemu wciąż jest tak bardzo przywiązanych do idei, które nie rokują? O ekspercką odpowiedź zwracamy się do Konrada Latkowskiego.
W przedsięwzięciu bierze udział 20 organizacji partnerskich z 14 krajów. Wśród realizatorów projektu znajduje się EIT Food, reprezentowane przez EIT Food North-East z siedzibą w Polsce. EIT Food jest wspierane przez Europejski Instytut Innowacji i Te...
AI Chamber (Izba AI) zaprezentowała pięciopunktowy CEE AI Action Plan, który ma pobudzić innowacje AI, wesprzeć adopcję sztucznej inteligencji przez MŚP, zmniejszyć luki w transformacji cyfrowej regionu i umocnić pozycję Europy Środkowo-Wschodniej ja...
Startup Freemoji, tworzący narzędzia edukacyjne i technologiczne wspierające lepsze zrozumienie cyfrowej komunikacji, pozyskał finansowanie na rozwój produktu i wejście na rynek.
Green H2 i Hydrogen Eagle to dwa programy Grupy ORLEN, które otrzymały 1,7 mld zł bezzwrotnego dofinansowania ze środków Krajowego Planu Odbudowy (KPO). Wsparcie w formie dotacji zostanie wykorzystane do produkcji wodoru odnawialnego w procesie elekt...
Biotope Incubator by VIB pozyskał 5 mln euro w ramach pierwszego zamknięcia swojego drugiego funduszu. VIB planuje wesprzeć 30 startupów biotechnologicznych nowej generacji.
mysite.ai - wcześniej znana jako Codejet - polska platforma AI typu „wszystko w jednym” dla małych firm, zamknęła rundę pre-seed o wartości 2,1 mln euro.
Jeszcze kilka lat temu superfoods kojarzyły się głównie z jagodami goji i modą na tęczowe smoothie bowle z Instagrama. Dziś to już zupełnie inna liga — adaptogeny, sproszkowane miksy „na mózg”, napoje z grzybów zamiast prosecco, a do tego suplementy,...