Columbus Polska S.A. wywodzi się stricte z branży HoReCa – dziś skupia się jednak przede wszystkim na kawie. Spółka stworzyła projekt własnej kapsuły eterycznej do degustacji kawy, która pozwala zanurzyć się w tym napoju bez granic. Co więcej – planuje wykorzystać również fusy z kawy do tworzenia ekologicznych, wytrzymałych filiżanek.
– Kapsuła eteryczna to narzędzie, które pomoże zanurzyć się w pełni kawowego świata. Odcinając się w pełni od zewnętrznych bodźców, które mogłyby zaburzyć degustację. To niewielkie urządzenie, do którego mogą wejść dwie osoby naraz – mówi Tomasz Weczer.
Z Tomaszem rozmawiamy o zmianach na rynku kawy, wykorzystywaniu rozwiązań przemysłu 4.0 do jej produkcji oraz o finansowaniu zbieranym dzięki crowdfundingowej kampanii. Sprawdź najnowszy odcinek MamStartup Podcast.
Posłuchaj również:
- Polski przemysł zużywa niezwykle dużo energii. Problem w tym, że pochodzi ona przede wszystkim ze źródeł nieodnawialnych. Co więcej – zużycie energii jest znacznie wyższe, niż powinno, a to ze względu na przestarzałe komponenty;
- Strefa Pomysłodawcy Wsparcie 4.0 to program inkubacyjny, dzięki któremu młodzi founderzy mogą zwalidować swoje pomysły na startup. Nowi przedsiębiorcy otrzymują również wsparcie merytoryczne i finansowanie niezbędnych usług. Co jeszcze oferuje Strefa Pomysłodawcy 4.0?;
- Tomasz i Piotr Karwatkowie wyrośli z e-commercowego Divante, a dziś pomagają founderom tworzyć ich własne startupy. Czym jest projekt Catch the Tornado, jak wygląda świat venture buildingu i jak tworzy się w ten sposób startupy? Sprawdź najnowszy odcinek MamStartup Podcast.